Fijn stof daalt sterk in Brusselse voetgangerszone

kade rechteroever

De uitbreiding van de voetgangerszone in Brussel heeft een enorme impact op de luchtkwaliteit in dit gebied. Uit de eerste resultaten blijkt dat het fijn stof in het gebied tijdens de ochtendspits daalde met 56% en in de avondspits met maar liefst 79%.
 

De stad Brussel maakte in juni vorig jaar het Beursplein, de Anspachlaan en de omliggende straten verkeersvrij. Het autovrije gebied verdubbelde zo van 28 naar 50 hectare. Zo ontstond de grootste voetgangerszone in Europa. Om het gebied aantrekkelijk te maken voor fietsers en voetgangers kwamen er twee fonteinen, enorme fietsparkings, extra groen en terrasjes.
 

Ondertussen volgt de stad de luchtkwaliteit op. Tot nu toe zijn er metingen gebeurd op de Anspachlaan. Nu is er een testfase tot eind juni 2017. De slotevaluatie wordt gepland na de heraanleg van deze laan.
 

De metingen hebben alleen betrekking op fijn stof. Dat is een goede indicator voor de algehele luchtkwaliteit. De onderzoekers verwachten dan ook dat de aanwezigheid van stikstofdioxide, koolmonoxide en benzeen sterk is afgenomen sinds het weren van wagens in het gebied rond de Anspachlaan.
 

(svw)
Gazet van Antwerpen 16-04-2016 pag. 28

Tags: