Fijnstof geeft verhoogde kans op psychische stoornissen als ADHD of verslavingsgevoeligheid bij ongeboren kind

kade rechteroever

 

Ongeboren kinderen die via hun moeder fijnstof binnenkrijgen, hebben een verhoogde kans op psychische stoornissen als ADHD of verslavingsgevoeligheid. Dit blijkt uit onderzoek van Erasmus MC. Luchtverontreiniging heeft invloed op de hersenen en de cognitieve functie bij kinderen.

Via de baarmoeder van de moeder krijgen ongeboren baby's de giftige stoffen uit de omgeving binnen. De hersenen zijn kwetsbaar en nog niet in staat deze giftige stoffen te weren. De onderzoekers hebben het luchtvervuilingsniveau bij gezinnen thuis gemeten en een hersenscan afgenomen bij 783 kinderen. Het blijkt dat kinderen die in de baarmoeder worden blootgesteld aan kleine deeltjes fijnstof, een dunnere hersenschors hebben.

Hierdoor kunnen kinderen later moeite hebben met hun concentratie en leerprestaties. De studie toont aan dat door de hersenverschillen kinderen meer moeite kunnen hebben om verleidingen te weerstaan en hun impulsen te reguleren. De kan leiden to psychische problemen als verslavingsgedrag en ADHD.

Zelf als de luchtvervuiling onder de huidige Europese norm is, is er schade. Alle adressen waar is gemeten was de hoeveelheid fijnstof onder de EU-norm van 25 micorgram per kubieke meter. 

Het onderzoek maakt gebruik van gegevens uit Generation R, een groot bevolkingsonderzoek in Nederland waarbij zwangere vrouwen en hun kinderen worden gevolgd. De resultaten staan vandaag in Biological Psychiatry.

 

 

Bohn Stafleu van Loghum - Uitgeverij voor de gezondheidszorg, 2018-03-09

https://mijn.bsl.nl/psychologie/fijnstof-geeft-verhoogde-kans-op-psychis...

Tags: