Fijnstof verhoogt kans op overlijden aan kanker aanzienlijk

kade rechteroever

Ouderen die langdurig worden blootgesteld aan een hoge concentratie fijnstofdeeltjes lopen een significant verhoogd risico om te sterven aan kanker. Dat blijkt uit een internationale studie die vandaag verschenen is in het vaktijdschrift 'Cancer, Epidemiology, Biomarkers and Prevention'.

Volgens medeonderzoeker Neil Thomas van de universiteit van Birmingham in Groot-Brittannië maakt de studie duidelijk dat het fijnstof in grootsteden wereldwijd "zo veel en zo snel mogelijk gereduceerd moet worden". Uit de studie, waarvoor een internationaal onderzoeksteam gedurende verschillende jaren de doodsoorzaken van tienduizenden mensen in Hongkong onderzocht, blijkt dat bij een verhoging van de fijnstofconcentratie vanaf tien microgram per kubieke meter het risico om te overlijden aan kanker significant verhoogt.

Concreet gaat het om een stijging van het sterfterisico met 42 procent voor kanker in het bovenste maagdarmkanaal. Wat lever-, pancreas- en galblaaskanker betreft, stijgt het overlijdensrisico met 35 procent. Bij vrouwen neemt het risico om aan borstkanker te overlijden zelfs toe met 80 procent.

Bron: Belga

Het Laatste Nieuws 06-05-2016
http://www.hln.be/hln/nl/2764/milieu/article/detail/2696719/2016/05/06/Fijnstof-verhoogt-kans-op-overlijden-aan-kanker-aanzienlijk.dhtml

Tags: