Gaten

kade rechteroever

Blutsen in de trofeeën

[KNIP] De les in politieke strategie van deze week: als technocraten een half jaar voor de verkiezingen gaten en blutsen schieten in je politieke trofeeën, negeer ze dan gewoon. En die les geldt zowel voor het federale akkoord over arbeiders-bedienden als voor de Vlaamse 'begroting in evenwicht'.

Met nog een half jaar te gaan tot de verkiezingen van 25 mei wordt het stilaan tijd om de trofeeën op te poetsen die moeten aantonen hoe goed er is gewerkt. Voor de federale regering, die maar ruim twee jaar aan het bewind was, zijn er dat een handvol. De staatshervorming, de splitsing van BHV, de sanering van de begroting en het akkoord over een eenheidsstatuut voor arbeiders en bedienden. Voor de Vlaamse regering is er dat één: de begroting in evenwicht.

....

Gaten

Ook in de Vlaamse regering lagen deze week de pijnpunten opnieuw bloot. Een rapport over de milieugevolgen van de Oosterweelverbinding bracht geen klaarheid over waar de autosnelweg nu moet komen. Dat maakt dat de belangrijkste verwezenlijking waar Peeters II zich tot nader order op beroept de begroting in evenwicht is.

Die boodschap is politiek van goudwaarde, omdat ze ook aan de kiezer die niet in politiek geïnteresseerd is in drie seconden uit te leggen valt: er zijn in tijden van crisis geen putten gemaakt.

Alleen schoten ook hier dus technocraten, deze keer van het Rekenhof, gaten in de trofee. Of gaten in de begroting, zo u wil. Voor 2014 heeft de Vlaamse regering voor 593 miljoen euro uitgaven gepland die eigenlijk niet mogen gebeuren, want er is geen geld voor. Het klopt dat niet alle geplande uitgaven op het einde van de rit ook gebeuren, maar 0,6 miljard euro vindt het Rekenhof toch overdreven. De Vlaamse regering reageerde deze week niet op dat hoofdargument.

Blijkbaar is dat hoe het gaat, zes maanden voor de verkiezingen.

[KNIP]

BART HAECK
geknipt uit De Tijd 16-11-2013 pag. 16

 

 

Tags: