Gemengde gevoelens bij Curieuzeneuzen-onderzoek

kade rechteroever

Supersamenwerkende democratie: samenwerking tussen het volk, de wetenschappers en de actiegroepen, participatieve democratisering van de wetenschap... #desupersamenwerker spatte van het scherm

Dr. Dirk Van Duppen op facebook

Een duizendtal Antwerpenaren die deelnamen aan het Curieuzeneuzen-luchtonderzoek kwamen vanochtend naar de Roma om een affiche met hun individuele meetresultaat af te halen. Da’s ongeveer de helft van het aantal deelnemers aan het onderzoek. De reacties waren gemengd: teleurstelling bij wie in een straat met veel sluipverkeer woont en daardoor een rode score haalt, opluchting bij wie een gele of groene score heeft.

Op 45% van de meetpunten wordt de gezondheidsnorm voor stikstofdioxide overschreden. Wie buiten de Ring scoort beterdan inwoners van het centrum. Al zijn er ook uitzonderingen: wie in de buurt van de zoo of het stadspark woont, groene zones die verkeersvrij zijn, kan ook een groene score halen qua luchtkwaliteit. Dat toont aan dat ingrepen op lokaal niveau tot een significante verbetering van de luchtkwaliteit kunnen leiden.

De individuele resultaten zijn te raadplegen op de kaart van Curieuzeneuzen. Een interactieve kaart komt in de loop van de week online beschikbaar.

Bekijk hieronder de kaart:

Katrijn Serneels
Gazet van Antwerpen 23-10-2016
http://www.gva.be/cnt/dmf20161023_02534117/gemengde-gevoelens-bij-curieuzeneuzen-onderzoek

Tags: