"Gevangenissen zijn topprioriteit"

kade rechteroever

Nieuwe vleugel Sint-Gillis en start bouw Beveren

Komende vrijdag opent Servais Verherstraeten, Staatssecretaris voor de Regie der Gebouwen, de nieuwe vleugel van de gevangenis in Sint-Gillis en de maandag erop gaat de bouw van de 'Poort van Beveren' effectief van start.

"En eind deze maand kiezen we het consortium dat het gevangenisdorp in Haren zal bouwen." De bouwplannen van sommige gevangenissen slepen al lang aan, maar op maandag 19 maart wordt de eerste steen in Beveren gelegd.

"De definitieve milieuvergunning voor het complex met 300 cellen is eindelijk afgeleverd. De 'Poort van Beveren' komt naast de E17, op een terrein van 12 hectare en zal uit 4 cellen-vleugels bestaan. De leef- en werkkwaliteit zal er, mede door de hedendaagse architectuur, heel wat hoger liggen dan in de bestaande gevangenissen."

Waarom gaan de werken nu pas van start? De eerste steen had in oktober 2011 toch al gelegd moeten worden?
Omdat de Vlaamse regering een half jaar geleden nog geen definitieve milieuvergunning kon afleveren, werd de bouwvergunning geschorst. Met deze vertraging tot gevolg. En een pak extra kosten ! De overheid moest hiervoor namelijk schadeloosstellingen betalen aan de aannemer en die lopen op tot honderdduizenden euro's per gevangenis. Ik ben daar ook niet gelukkig mee, maar neem een pragmatische houding aan. De getekende contracten zijn nu eenmaal getekend, de nood aan cellen is hoog, en dus wil ik overal zo spoedig mogelijk beginnen bouwen. Voor Beveren is dat gelukt en ook de betaling van extra schadeloosstellingen is weggevallen.

geknipt uit de Zondagskrant 11-03-2012 pag. 10
 

Tags: