“Gezonde lucht moet hoger op de agenda”

kade rechteroever

 
Basisschool De Vlinders meet samen met Greenpeace luchtkwaliteit op school
 
Kinderen zijn extra gevoelig voor ongezonde lucht”, vertelde Joeri Thijs, expert luchtkwaliteit bij Greenpeace, dinsdag in uw krant. Daarom start de organisatie met een meetcampagne in 257 scholen. Ook basisschool De Vlinders in de Lange Beeldekensstraat doet mee.  En die maakt zich geen illusies.
 
“Eerder namen we al deel aan het CurieuzeNeuzen-onderzoek van Ringland. Toen hebben we de luchtkwaliteit gemeten aan de straatkant van onze school en de resultaten waren zeer slecht”, vertelt zorgcoördinator Eva Cauwenbergh.  Nu wordt er een stapje verder gegaan en wordt een maand lang het gehalte aan stikstofdioxide (NO2), voornamelijk afkomstig van dieselwagens, ook gemeten op de speelplaats en in de klaslokalen.
 
Groene speelplaats
 
Leerlingen Sania (12), Sarah (11), Souhaila (11) en Lamyae (10) hielpen de meetbuisjes op te hangen. “Buiten onze schoolmuren is er veel rook van het verkeer”, zeggen de meisjes. “Veel mensen rijden hier met de auto in de buurt.  Maar we proberen binnen de schoolmuren wel te werken aan propere lucht. Onze speelplaats is groener geworden, wat veel leuker is om te spelen, en elke klas telt een paar plantjes.”  Die plantjes werden speciaal geselecteerd op hun functie als luchtzuiveraar.  “Daarvoor hebben we advies ingewonnen”, vertelt Cauwenbergh.
“We besteden aan natuur en milieu zeer veel aandacht. Om de speelplaats te vergroenen, namen we deel aan een wedstrijd van het Ecohuis en wonnen we budget. We schrijven ons ook in voor heel wat ‘groene’ activiteiten en in het voorjaar leggen we moestuintjes aan.  Dat is onze taak als school, aangezien onze kinderen maar weinig in aanraking komen met de natuur.  Bijna allemaal wonen ze in de binnenstad, op wandelafstand van de school, vaak in appartementen.  Maar die inspanningen die wij als school leveren, zijn slechts lapmiddeltjes.  Daarom nemen we deel aan deze meetcampagne van Greenpeace”, zegt Cauwenbergh.
 
“We willen een signaal geven.”
 
Want net zoals haar vier leerlingen, vreest ze dat de meetresultaten niet te best zullen zijn voor De Vlinders en bijgevolg voor haar 400 leerlingen. “Een gezonde schoolomgeving moet hoger op de politieke agenda worden geplaatst.  Want natuurlijk baart dit ons zorgen.  Heel wat leerlingen kunnen zich slecht concentreren. Zit een slechte luchtkwaliteit daar mee voor iets tussen? Die kans bestaat.”
Ook de vier meisjes vinden het belangrijk dat propere lucht in de schoolomgeving hoger op het prioriteitenlijstje van de politiek komt te staan. “Want van ongezonde lucht, word je ziek. We vinden het heel goed dat onze school meedoet aan dit project. En als de resultaten slecht zijn, dan zullen we nog veel meer plantjes in onze klassen moeten zetten, zeker?”
 
“Meer kans op astma en concentratieproblemen”
 
259 Belgische basisscholen meten een maand de luchtkwaliteit in hun school op initiatief van milieuorganisatie Greenpeace. “Want kinderen zijn nog in volle ontwikkeling. In verhouding tot hun gewicht ademen ze meer dan een volwassene. Ze zijn dus extra gevoelig voor ongezonde lucht. Kinderen die in een ongezonde omgeving wonen, hebben bovendien meer kans op astma, maar ook op concentratieproblemen op school”, vertelt Joeri Thijs van Greenpeace.
 
 Elien Van Wynsberghe


Gazet van Antwerpen, 2017-11-15, pag. 34

http://www.gva.be/cnt/dmf20171114_03186326/gezonde-lucht-moet-hoger-op-d...

Tags: