Luchtvervuiling verstoort hartritme

kade rechteroever

Luchtvervuiling is niet enkel gevaarlijk voor de longen. Uit Brits onderzoek blijkt dat wie blootgesteld is aan vuile lucht ook een groter risico loopt op een onregelmatige hartslag en bloedklonters in de longen.

Wetenschappers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine onderzochten de medische gegevens van inwoners van Engeland en Wales tussen 2003 en 2009. Ze stelden vast dat er een verband is tussen blootstelling aan luchtvervuiling en cardiovasculaire problemen.

Met nam bij senioren ouder dan 75 jaar bleek een erg duidelijk verband tussen blootstelling aan de vervuiling en hartritmestoornis. Ook het risico op bloedklonters bleek veel hoger. Of er ook een verband is met hartaanvallen, kunnen de onderzoekers nog niet met zekerheid zeggen.

Deskundigen wijzen er op dat de studie is uitgevoerd in Groot-Brittannië, waar de luchtkwaliteit relatief goed is en de impact van vervuiling dus veel lager is dan in megasteden die lijden onder een veel intensere vervuiling.

De studie verscheen in het wetenschappelijke tijdschrift Heart. Onlangs nog maakte de Wereldgezondheidsorganisatie bekend dat luchtvervuiling vorig jaar het leven kostte aan wereldwijd naar schatting 7 miljoen mensen.

Bron: IPS
Mo 05-06-2014
http://www.mo.be/nieuws/luchtvervuiling-verstoort-hartritme

Tags: