'Schauvliege subsidieert vervuilende industrie'

kade rechteroever

Vlaams minister van Klimaat Joke Schauvliege subsidieert via haar klimaatbeleid vervuilende projecten in het buitenland. Dat zegt Groen-parlementslid Hermes Sanctorum.

Minister van Klimaat Joke Schauvliege (CD&V) stak 22 procent van haar budget voor klimaat in 16 buitenlandse vervuilende fossiele brandstofprojecten. Bij deze 16 projecten zitten een oliemaatschappij in Rusland, aardgasindustrie in China, gasdistributie in Georgië en de steenkoolindustrie in Oekraïne. Dat ontdekte Groen-parlementslid Hermes Sanctorum in documenten van de Vlaamse regering van N-VA, Open Vld en CD&V.

'Dat geld van de belastingbetaler voor het klimaat terechtkomt bij vervuilende bedrijven in verre landen, is hallucinant. Dezelfde CD&V-minister zegt ook dat ze geen geld heeft voor bossen en natuurgebieden in Vlaanderen. Ze maakt dus duidelijk de verkeerde keuzes', zei Sanctorum deze morgen op Radio 1.

'Schauvlieges klimaatbeleid gaat in tegen het gezond verstand. Door geld te geven voor oplapwerk van vervuilende industrie wordt klimaatbeleid in Vlaanderen afgekocht. Terwijl er vandaag wel degelijk alternatieven zijn met een mooie toekomst', zegt Sanctorum.

Groen vraagt dan ook dat de Vlaamse regering dat belastinggeld vanaf nu gebruikt voor klimaatinvesteringen in Vlaanderen, zoals de isolatie van woningen of beter openbaar vervoer. Als ze dan toch geld geeft voor projecten in het buitenland, moet het over propere technologie gaan in landen waar het verschil kan gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld Afrikaanse landen. 'Chinese, Russische en Indiase mastodonten moeten echt geen Vlaams belastinggeld krijgen', besluit het parlementslid. Schauvliege zegt in een reactie niet akkoord te gaan met Sanctorum. ‘Wij doen dat volgens een internationaal mechanisme, dat zeer streng gecontroleerd wordt door onder meer de Wereldbank.

Bron: De Tijd, Belga
26-08-2015
http://www.tijd.be/politiek_economie/belgie_vlaanderen/Schauvliege_subsidieert_vervuilende_industrie.9668636-3137.art

 

‘Klimaatbeleid van Schauvliege subsidieert vervuilende industrie’

Om de klimaatdoelstellingen te halen, koopt Vlaanderen CO2-emissierechten in het buitenland. Volgens Groen gaat het deels om dubieuze projecten, die het klimaat eerder schaden dan vooruithelpen. Het kabinet-Schauvliege spreekt dat tegen. Dat schrijft De Standaard vandaag.

 

Tegen 2020 moet Vlaanderen de uitstoot van CO2 met 15 procent verminderen. Om die vermindering te halen, kan onze regio zelf vergroenen, of emissierechten in het buitenland kopen.

‘Vlaanderen neemt zowel interne maatregelen, op het vlak van duurzame landbouw, woningbouw of mobiliteit, maar investeert ook in buitenlandse projecten’, legt minister van Klimaat Joke Schauvliege (CD&V). ‘In totaal zijn er zo 153 projecten’, legt Schauvliege aan in ‘De ochtend’ op Radio 1.

Maar Vlaanderen investeert ook in vervuilende sectoren, stelt Groen vast. ‘Zestien projecten, goed voor meer dan één op de vijf emissiereducties, worden gerealiseerd via zwaar vervuilende fossiele brandstofsectoren’, hekelt Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum. Het gaat onder meer om CO2-emissiereducties bij Chinese en Indiase staalbedrijven, Oekraïense steenkoolbedrijven en het dichten van lekken in een Oekraïense gaspijpleiding. Sanctorum stelde dit vast nadat hij documenten van de huidige Vlaamse regering in mocht kijken.

Groen is niet gekant tegen het kopen van uitstootrechten in het buitenland, maar vindt wel dat Vlaanderen overdrijft. ‘In het regeerakkoord staat dat tot 50 procent van de klimaatinspanning in het buitenland kan afgekocht worden’, zegt Sanctorum.

Groen vraagt dan ook dat de Vlaamse regering belastinggeld investeert in Vlaamse projecten, zoals de isolatie van woningen en infrastructuur voor openbaar vervoer. Als ze dan toch geld geeft voor projecten in het buitenland, moet het over propere technologie gaan in landen waar het verschil kan gemaakt worden, zoals bijvoorbeeld Afrikaanse landen.

Schauvliege is het overzicht kwijt, klinkt het. ‘Het zal geen bewuste keuze zijn’, aldus Sanctorum. ‘Maar het is wel haar verantwoordelijkheid.’

De minister is het, in ‘De ochtend’, met de uitspraken niet eens. ‘Wij zouden niet in dubieuze projecten investeren.’ De projecten waarin geïnvesteerd worden, worden zeer streng gecontroleerd, verzekert ze. ‘We zijn daarover heel transparant.’

Bron: Belga

De Standaard 26-08-2015
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150826_01834732

Tags: