Goed nieuws: ook steden zuigen CO2 op

kade rechteroever

Te midden van alle onheilsberichten over de opwarming van het klimaat, is er soms ook goed nieuws. Zo blijken steden veel meer CO2, het belangrijkste broeikasgas, te kunnen absorberen dan gedacht. Dat ontdekten wetenschappers van de universiteit van Kent tijdens een onderzoek in het Britse Leicester. De bevindingen van de studie staan in Journal of Applied Ecology.

Ongeveer vier procent van het aardoppervlak wordt beschouwd als stedelijk gebied, een getal dat fors toeneemt terwijl de wereldbevolking aangroeit van zeven miljard dit jaar tot zo'n 9,5 miljard rond 2050.

Bomen, planten en grassen zuigen CO2 op dankzij fotosynthese, maar verstedelijkte gebieden worden bij dergelijke berekeningen beschouwd als neutraal.

Groen
Desondanks wordt ook in steden heel wat CO2 uit de lucht gehaald, blijkt uit het onderzoek. Ook in bebouwde gebieden vind je immers groen in onder andere parken, in tuinen en op sportvelden.

In de Engelse stad Leicester, waar 300.000 mensen wonen op 73 vierkante kilometer, blijkt zo 231.000 ton stikstof door het groen opgeslokt te worden, tien keer meer dan verwacht. Dat getal komt ongeveer overeen met de jaarlijkse uitstoot van 150.000 personenwagens.

Bomen
De groene elementen in de steden zijn op zich geen oplossing voor de opwarming van het klimaat, maar kunnen wel het effect temperen. Dat is vooral het geval bij de aanplanting van bomen, die veel meer CO2 absorberen dan gras en struiken, zegt onderzoekster Zoe Davies van de universiteit van Kent.

In het geval van Leicester bestaat het merendeel van de publieke ruimte uit gras. Als er bomen werden geplant op slechts tien procent van die oppervlakte, zou de CO2-opslag van de stad groeien met twaalf procent.

Bomen hebben als bijkomend voordeel dat ze de temperatuur lokaal kunnen laten zakken door het bieden van schaduw, terwijl asfaltwegen en gebouwen warmtestraling van de zon opzuigen. Zo ontstaan stedelijke 'hitte-eilanden' die gevaarlijk kunnen bijdragen tot het effect van hittegolven op de gezondheid van de inwoners.
(Redactie)
Algemeen Dagblad 12-07-2011
http://www.ad.nl/ad/nl/5596/Planet-Watch/article/detail/2802776/2011/07/12/Goed-nieuws-ook-steden-zuigen-CO2-op.dhtml

Tags: