Groene bedrijfswagen wordt voordeliger

kade rechteroever

Na de hervorming in 2012 wil de regering opnieuw sleutelen aan de fiscaliteit van bedrijfswagens. Dat staat in de beleidsverklaring van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR).

 

Hebt u een bedrijfswagen van uw werkgever? Als u die ook voor woon-werkverkeer en privéverplaatsingen mag gebruiken, hebt u een belastbaar voordeel. Een forfaitair bedrag wordt belast: het zogenaamde voordeel alle aard (VAA). Sinds 2012 hangt de grootte van het VAA af van de cataloguswaarde, de CO2-uitstoot en de leeftijd van uw wagen. Maar zelfs wie een erg goedkope of propere auto heeft, moet sowieso een minimumbedrag betalen aan de fiscus. In 2014 ligt de ondergrens op 1.250 euro per jaar.

Als het van Galant afhangt, wordt dat minimumbedrag afgeschaft. Op die manier wil ze de autofiscaliteit vergroenen en de Belg aanzetten tot meer duurzame keuzes. "Ik zal onderzoeken of het minimaal bedrag inzake VAA kan worden afgeschaft, om ondernemingen aan te moedigen te investeren in milieuvriendelijke voertuigen", schrijft Galant in haar beleidsverklaring, die morgen wordt gepresenteerd in het parlement. De beleidsverklaring is een samenvatting van de beleidsnota die pas binnen drie weken wordt voorgesteld in het parlement.

Het Belgische wagenpark telt 5,4 miljoen personenwagens, waarvan 1,1 miljoen bedrijfswagens. "Nu vallen heel wat auto's onder de minimale VAA. Dat geldt voor elektrische en hybride wagens, maar ook voor kleinere auto's als de Volkswagen Polo", zegt Guy Crab van sectorfederatie Federauto. Door het minimale VAA af te schaffen, zouden de eigenaars van zulke bedrijfswagens binnenkort minder belastingen moeten betalen.

Bron: componentMessages.source.label.QPS DMO PAPER
ADB
De Morgen 18-11-2014
http://www.demorgen.be/economie/groene-bedrijfswagen-wordt-voordeliger-a2124084/

Tags: