Happen naar adem in Zwijndrecht

kade rechteroever

Zwijndrecht is een verkeersknooppunt tegen stad Antwerpen en dat brengt recordwaarden fijn stof met zich mee. De groene burgemeester doet zijn best, maar de verstedelijking speelt hem parten.

Veel opvallender kan het niet worden: Vlaams Belang klaagt fijnstofwaarden aan, nota bene in een gemeente die geleid wordt door de groenen. “Wat kunnen we doen?”, antwoordt burgemeester Willy Minnebo (Groen/foto links). “Zowel de E17 als de Expresweg lopen door Zwijndrecht. Naast al dat verkeer zijn we een van de minst bosrijke gemeenten van Vlaanderen en we liggen net naast stad Antwerpen.”

Meer en meer wordt Zwijndrecht een voorstad van Antwerpen. Dat doet de woningprijzen in de gemeente de hoogte in schieten. “We moeten er alles aan doen om deze gemeente leefbaar te houden”, aldus de burgemeester. Hij wil de open ruimte die er nog is zo veel mogelijk behouden en bomen planten waar het kan.

“Ik ben ondertussen achttien jaar aan de macht. Ik heb al veel verwezenlijkt”, aldus Minnebo. Deze legislatuur heeft hij daarom bewust geen grote projecten op poten gezet. Wel heeft hij ingezet op nieuwe rioleringen, de kinderopvang vernieuwd en een nieuw rusthuis geopend.

Oppositie hekelt verdoken belastingen
De ligging tegen Antwerpen brengt naast fijn stof ook enkele positieve zaken met zich mee. De haven zorgt ervoor dat veel bedrijven in Zwijndrecht gevestigd zijn, wat veel inkomsten oplevert. “Hierdoor bedraagt onze personenbelasting amper één procent”, aldus Minnebo.

Vlaams Belang, de grootste oppositiepartij, vindt dat daar een heleboel verdoken belastingen tegenover staan. Tine Heyrman wijst erop dat stedenbouwkundige vergunningen duurder zijn geworden, net zoals de concessie van de begraafplaats, het huren van een standplaats op de markt en het lidgeld van de openbare bibliotheek. “Op het einde van de rit is Zwijndrecht dus helemaal niet goedkoper.”

Ook de SP.A heeft het moeilijk met "verdoken" belastingen. “Veel van deze maatregelen treffen ook de zwakkeren”, zegt Denise Melis-De Lamper. “Er is bespaard op sociale zaken, zoals de prijs van serviceflats en rusthuizen.”

"Met Groen besturen was goed voor één keer"
Groen was de overtuigende overwinnaar in 2006. De partij haalde 10 van de 25 zetels binnen. Er werd in coalitie gegaan met de vier zetels van CD&V. De christendemocraten kregen één schepenambt. “Met Groen besturen was goed voor één keer”, zegt Theo Van Roeyen. “Alles ging goed, zo lang we het eens waren met Groen. Bij een meningsverschil konden wij nooit gewicht in de schaal gooien.”

Heel trots is CD&V niet op haar eigen beleid. “We hebben er vooral voor gezorgd dat de begroting niet ontspoorde”, aldus Van Roeyen. “Maar we hadden graag een voorzichtiger beleid gezien.” CD&V had graag een spaarpot aangelegd om de vergrijzing op te vangen, maar daar wilden de groenen niet van weten.

De volgende verkiezingen zullen vooral draaien rond de vraag hoe Zwijndrecht leefbaar gehouden moet worden. Alle partijen buigen zich over het probleem met fijn stof, de toenemende verstedelijking en mobiliteit.

Nico Cardone

VRT Nieuws 16-04-2012
http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/verkiezingen2012/antwerpen/Zwijndrecht/Zwijndrecht_Inzet

Tags: