Haventopman ongerust om Oosterweel

kade rechteroever

Eddy Bruyninckx, topman van het Antwerpse Havenbedrijf, heeft in het Vlaams Parlement zijn ongerustheid geuit over de nadelen van de financiering van de Oosterweelverbinding.

"De Antwerpse haven dreigt door de tol in de Liefkenshoektunnel disproportioneel te zullen opdraaien voor de kosten", zegt Bruyninckx, "wat de concurrentiepositie in het gedrang zou brengen. Daarom pleit het Havenbedrijf ervoor om de tol te laten opgaan in de geplande kilometerheffing voor trucks." "De Liefkenshoektunnel is een echte haventunnel", zei hij. "Ruim 70 procent van de vrachtwagens passeert er voor de haven. Samen tellen die jaarlijks 23 miljoen euro neer voor het gebruik van de tunnel, terwijl 40 procent zelfs puur havenintern transport is." Nog volgens Bruyninckx "zet de tol zet een rem op de ontwikkeling van de haven op Linkeroever én is de tolheffing nefast voor de concurrentiepositie van de haven. Heel wat vrachtwagens van en naar de haven van Rotterdam - concurrent nummer één - gebruiken immers net zo goed de Antwerpse wegen, terwijl zij niet bijdragen." (FM) ANTWERPEN

Eerste steen van gevangenis gelegd

In de Schaarbeekstraat in Melsele in Beveren is gisteren de officiële eerste steen gelegd van de nieuwe gevangenis. Zowel de burgemeester als de staatssecretaris benadrukt dat de lopende procedures tegen de gevangenis niet opschortend zijn. Er is vooral tegenkanting omdat de gevangenis op het Meccanotracé ligt. "De gevangenis verleggen was geen optie, want dan was er een nieuw RUP nodig en zou er minstens twee jaar vertraging zijn", benadrukt Van de Vijver. "Enkel de milieustakingsvordering kan nog roet in het eten gooien", geeft Verherstraeten toe. "In eerste aanleg is die verworpen maar we verwachten nog voor de zomer een vonnis in beroep. We gaan de belangen van de overheid echter tot het uiterste verdedigen. Dit complex is broodnodig om de overbevolking in de gevangenissen aan te pakken. De nieuwe gevangenis zal begin 2014 opengaan en plaats bieden aan 300 gevangenen." (PKM)

Het Laatste Nieuws 02-06-2012 pag. 41

Tags: