In het Noord-Hollandse Krommenie komt het allereerste fietspad met zonnepanelen

kade rechteroever

Onze straten, parkeerplaatsen en fietspaden doen los van het vlak maken van onze wegen – om comfortabel te kunnen rijden – niet bijzonder meer dan het innemen van ruimte. De kilometers lange betonnen oppervlaktes hebben weinig ander nut dan op het volgende vervoersmiddel wachten – en daar nemen ze best veel plaats voor in. Ideaal dus om gebruik van te maken voor toepassingen die ook veel ruimte innemen. Dingen als zonnepanelen, bijvoorbeeld. 

In het Noord-Hollandse Krommenie wordt nu een recht stuk fietspad van 70 meter met zonnecellen uitgerust. De modules bestaan uit betonplaten van 2,5 bij 3 meter, die bedekt zijn met een doorzichtige glaslaag van een centimeter dik. Onder het glas bevinden zich de fotovoltaïsche zonnepanelen. Het materiaal moet schokbestendig zijn, de fietsers kunnen houden en tegelijkertijd doorzichtig zijn voor het zonlicht. Het liefst ook nog vuilafstotend, zodat het oppervlakte zo min mogelijk bedekt wordt.

 

liefst ook nog vuilafstotend, zodat het oppervlakte zo min mogelijk bedekt wordt.

Alle afbeeldingen: persfoto's van de  Solaroad

De opgewekte energie kan onder andere gebruikt worden voor de straatverlichting en verkeerslichten. Bovendien profiteren normale huishoudens en elektrische gedreven vervoersmiddelen ook van de  solarwegen, omdat de energie op het oppervlakte opgewekt wordt, waar het ook gebruikt wordt.

In aansluiting op deze proef kunnen ook volledige straten met zonnecellen bedekt gaan worden om  op deze manier 25% van alle energie die in Nederland nodig is, op te wekken. Ons 140.000 kilometer lange wegennet kan met 400 tot 500 vierkante kilometer aan zonnecellen uitgerust worden en biedt hiermee een significant groter oppervlakte dan het totale dakoppervlakte van alle Nederlandse huizen.

De zonnecellen, met aan de linkerkant de beschermende glas laag. 

In principe is dit idee niet bijzonder anders dan die van  het echtpaar Brusaw, die onlangs met hun “Solar fucking Roadways” op Kickstarter nog 1,7 miljoen euro hebben opgehaald. De campagne was zeker ook zo succesvol, omdat zij de alomtegenwoordige maar vaak lelijke thema's energie en transport in een voorbeeldige samenwerking hebben gebracht.

Schijnbaar wordt er over de verwoestende problemen van onze planeet niet alleen geschreven, maar worden deze langzaam ook aangepakt.

22-10-2012

http://motherboard.vice.com/nl/read/in-noord-holland-komt-het-allereerste-fietspad-met-zonnepanelen-

Tags: