Hoax tegen dagelijks 91.560 vrachtwagens extra op de Brusselse ring

kade rechteroever

Ja,  Greenpeace zit achter de nota 'Capital Solutions for Brussels'. Deze studie van het fictieve consultancybureau Garvida+ over de bereikbaarheid van Brussel en de Vlaamse Rand deed flink wat stof opwaaien in de media. Met deze hoax eisen we aandacht voor de impact die het totaalplaatje van de bestaande plannen kan hebben op de leefbaarheid van de Brusselse regio.


De Brusselse ring

Want voor alle duidelijkheid: we hebben niets verzonnen, alleen maar de logica van het huidige beleid tot het uiterste doorgetrokken. Dan krijg je opmerkelijke bevindingen als “minstens 17 rijstroken nodig voor de Brusselse ring” of “Zaventem en Machelen moeten plaats ruimen voor logistiek en industrie”. Klinkt straf, maar dat onteigeningen geen complete fictie zijn, blijkt uit de inhoud van het START-plan dat Greenpeace publiek maakt (zie p. 16-17).
 

Zo is er in dit plan sprake van een verdubbeling van de luchthavenactiviteiten in Zaventem (van 15 naar 35 miljoen passagiers tegen 2025 en een verhoging van cargo tot 1,2 miljoen ton per jaar). Daarbovenop worden nog eens 325 ha toegewezen aan luchthaven-gerelateerde logistieke activiteiten. De impact van deze plannen op de hele regio is tot op vandaag niet in kaart gebracht.

Logistieke draaischijf
“Men wil de verbreding van de Brusselse ring doordrukken omdat men Brussel en de Vlaamse Rand als logistieke draaischijf wil uitbouwen”, waarschuwt Joeri Thijs, onze transportexpert. “Maar de negatieve gevolgen voor het milieu, de volksgezondheid en de luchtkwaliteit veegt men onder de mat. Met deze actie willen wij het totaalplaatje schetsen zodat de mensen een duidelijk beeld krijgen van wat er allemaal te gebeuren staat en wat daar de gevolgen van zijn.”

Een deel van het probleem ligt in het hoge belang dat wordt toegekend aan puur logistieke activiteiten. In economisch opzicht biedt de logistieke sector weinig meerwaarde, terwijl ze wel enorm veel verkeer genereert. Uit de bestaande plannen voor logistieke terreinen blijkt bijvoorbeeld dat minstens 763 hectare die zullen worden aangewend voor TDL-activiteiten (transport, distributie en logistiek). Dat betekent dat we ons mogen verwachten aan dagelijks 91.560 extra vrachtwagens op de wegen in de Brusselse regio.

Natuurlijk is Greenpeace niet tegen logistiek en al zeker niet tegen economische ontwikkeling. “Wel vinden wij dat overheden keuzes moeten maken waaruit blijkt dat de leefbaarheid van een regio prioritair is. De Vlaamse en Brusselse regering lijken uit te gaan van een logica op maat van projectontwikkelaars. Een langetermijnvisie ontbreekt vandaag.”

Verbreding geen oplossing
Wat de verbredingsplannen voor de Brusselse ring betreft, vragen we de overheden om alternatieve oplossingen ernstig te overwegen. Deze oplossingen maken het mogelijk om verkeer en klimaat te verzoenen. Voorbeelden van deze alternatieven zijn een herziening van het fiscale regime voor bedrijfswagens (vandaag is een op de twee voertuigen op de Ring immers een bedrijfsvoertuig), de keuze voor een slimme kilometerheffing en het verplichten van bedrijfsvervoerplannen.

Een ding staat vast: de verbreding van de Ring zal de fileproblemen van vandaag niet oplossen. Verschillende studies hebben reeds aangetoond dat een verhoging van de wegcapaciteit (op relatief korte termijn) een aanzuigeffect creëert en dus meer verkeer veroorzaakt. Daarom net dat alternatieven zo belangrijk zijn.

Op een moment dat er internationaal over het klimaat wordt onderhandeld, is het absurd om niet in te zetten op een duurzame mobiliteit voor Brussel en de Vlaamse Rand. De transportsector is zowat de enige sector waarin de CO2-uitstoot blijft toenemen.

Laat je stem horen tegen de verbreding van de Ring
Greenpeace 12-12-2010
http://www.greenpeace.org/belgium/nl/nieuws-blogs/nieuws/hoax-mobiliteit-brussel/
 

Tags: