Hoe ouder de kachel, hoe meer fijn stof

kade rechteroever

Brussel raadde afgelopen dagen aan:

  • Minder houtverbranding en verwarming
  • Minder wagengebruik.
  • De GGC raadde heel concreet aan om niet met de wagen naar Brussel te komen: zie bijlage

Zoals ook Londen, Parijs, … die in dezelfde situatie zitten dezer dagen.

Vlaanderen / Antwerpen praat enkel over hout.  Waarom?

De cijfers over % bijdrage houtverbranding zijn voor het gemiddelde van heel Vlaanderen (inclusief meer rurale gebieden). In stedelijke omgeving met extreem veel verkeer zal deze bijdrage er heel anders uitzien.

 

 

 

 

Waarom het beter is voorzichtig te zijn met hout verbranden

 

Het stookadvies van de Vlaamse Milieumaatschappij doet u twee keer nadenken voor u de houtkachel aansteekt. Al is de ene schadelijker dan de andere.

Het was gisteren weer prijs: er hing te veel fijn stof in de lucht, dus adviseerde de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) om haarden en houtkachels niet aan te steken.

Het stookadvies van VMM is een recent fenomeen. Sinds oktober komt het opgeborreld wanneer er twee dagen na elkaar meer dan vijftig microgram fijn stof per kubieke meter lucht wordt verwacht. Door de weersomstandigheden van de voorbije dagen (koud, weinig wind of neerslag) komt er door verwarming meer fijn stof vrij en blijft het ook langer hangen, wat het stookadvies extra pertinent maakt.

Het is onmogelijk en ook niet wenselijk dat de VMM in alle woonkamers gaat controleren hoe er wordt verwarmd op zulke dagen. Om haar advies kracht bij te zetten, geeft de milieumaatschappij daarom mee dat de uitstoot van twee uur houtverbranding in een open haard gelijkstaat met een rit met de vrachtwagen van Brussel naar Parijs (DS 24 januari). Vier uur stoken met een afgesloten houtkachel is dan weer even vervuilend als een rit Brussel-Hamburg met een bestelwagen.

Gemiddelde kachel

Het is informatie om toch even bij stil te staan wanneer u naar de vlammen van de open haard zit te staren. Onwillekeurig roept ze ook een schuldgevoel op. Hoe verantwoord is het nog om bij deze weersomstandigheden een houtkachel aan te steken, zelsf als is het een nieuw, efficiënt exemplaar? Niet alle kachels zijn toch even vervuilend?

De basis voor de vergelijking die de VMM maakt tussen houtverbranding en autoritten is een uitstoot van vijftig gram fijn stof. Maar dat is voor veel mensen een abstract gegeven. Daarom is het vertaald naar die precieze afstanden en het gebruik van de ‘gemiddelde houtkachel’.

‘We hebben ons gebaseerd op een onderzoek uit 2011 om die “gemiddelde kachel” te bepalen’, zegt VMM-woordvoerster Katrien Smets.

Dat onderzoek, uitgevoerd door het Vlaams Instituut voor Technologie en Ontwikkeling, zegt dat meer dan een op de drie kachels ouder is dan vijftien jaar. Slechts een kwart is jonger dan vijf jaar.

Nieuwe generaties houtkachels stoten beduidend minder uit dan oude (zie grafiek). Maar zelfs dan blijft de uitstoot toch nog veel hoger dan bij verwarming op aardgas of mazout – al is de duurzaamheid van die brandstoffen dan weer een andere discussie. Omdat er geen veilige ondergrens is voor de inademing van het zeer schadelijke fijn stof, is het beter de uitstoot ervan zo veel mogelijk te beperken.

Vanzelfsprekend lopen de verkopers van houtkachels niet echt warm voor de stookadviezen van de VMM. ‘Fijn stof komt vooral uit open haarden en kachels van vóór het jaar 2000’, zegt Yvan Van Gucht van fabrikant Dovre, die deel uitmaakt van sectorfederatie Agoria-CIV. ‘Een vervanging van de oude kachels, zal de uitstoot doen dalen. De toestellen die vandaag op de markt komen, moeten voldoen aan een zeer lage uitstoot. Wij investeren ook in de opleiding van installateurs, zodat het verbrandingsproces optimaal kan zijn. Een kwaliteitslabel voor hout zou ook geen kwaad kunnen, want de efficiëntie en uitstoot van schadelijke stoffen hangt ook daarvan af.’

Hoe stookt u goed?

De VMM heeft tal van tips. Enkele voorbeelden:

1. Kies voor een kachel met een vermogen dat is aangepast aan de ruimte die moet worden verwarmd.

2. Zet de luchttoevoer alleen volledig open wanner je de kachel aanmaakt.

3. Maak de kachel niet aan met krantenpapier, want die rook is ongezond.

4. Leg bij het aanmaken van de kachel het meest brandbare materiaal bovenaan, dat vermindert de schadelijke stoffen. (vhn)

 

Nikolas Vanhecke
De Standaard 26-01-2017
http://www.standaard.be/cnt/dmf20170125_02696009

Tags: