Houtkachels stoten evenveel fijn stof uit als dieselwagens

kade rechteroever

Stoken met hout klinkt groen en milieuvriendelijk, maar houtkachels en open haarden stoten zoveel fijn stof uit als dieselmotoren. Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM).

• Onderzoekers gingen op zeven plaatsen in Vlaanderen na hoe het zit met de gevolgen voor de luchtkwaliteit van houtverbranding. Kachels en haarden blijken goed voor de uitstoot van 7 procent van alle fijn stof, zo blijkt. Op het platteland zorgen kachels voor nog meer fijn stof dan het verkeer, in steden is het omgekeerd.

Parlementslid Jean-Marie Dedecker (LDD) wees er gisteren op dat bijvoorbeeld in Duitsland het al jaren geweten is dat de meer dan 14 miljoen kachels nog méér fijn stof produceren dan het wegverkeer. Dedecker concludeert dat de auto ten onrechte altijd de zondebok is. "De groene maatregelen van onze groene overheden viseren altijd de auto... Is het nu wachten op een openhaardtaks?"

Moeten we kachels nu echt in de ban slaan? "Open haarden en ouderwetse kachels stoten nogal wat fijn stof uit, dat klopt", zegt Pascal Hyde van invoerder Dutry&co. "Maar een openhaard haalt een rendement van 20 procent, de betere, moderne kachel meer dan 80 procent. De verbranding gebeurt veel grondiger, waardoor de meeste schadelijke stoffen gecarboniseerd worden." Het probleem is volgens Hyde dat nog veel mensen met oude kachels stoken of met goedkope toestellen uit doe-het-zelfzaken. "Voor een goede kachel moetje minimaal 3.000 euro rekenen."
Er zijn in Vlaanderen 5.000 mensen die centrale verwarming hebben met houtverbranding en 21.000 die met houtkachels hun huis verwarmen. Vorig jaar werden 70.000 kachels verkocht, maar het grootste deel dient alleen voor het tussenseizoen,-af en toe voor de gezelligheid (zoals een open haard), om eens wat bij te stoken of voor de decoratie.
VMM-woordvoerder Bart Van Besien nuanceert de studie: "Er is vooreerst nog meer onderzoek nodig. En in dieseluitlaat zit elementair koolstof en dat is een type fijn stof dat veel schadelijker is dan dat van houtverbranding."
Toch is de studie voor de VMM een aanwijzing dat het beleid op een dag misschien beperkende maatregelen zou moeten nemen. "In sommige Amerikaanse staten geldt een beperking op houtverbranding bij smogalarm", zegt Van Besien.
DIRK HENDRIKX

GAZET VAN ANTWERPEN 08-12-2011 PAG. 10

 

Tags: