"Ik ben een vreemdeling die hier wel thuis is"

kade rechteroever

Bernard Dewulf is de nieuwe stadsdichter. Hij zal gedurende twee jaar, twaalf gedichten schrijven over wat hem treft en bezighoudt in Antwerpen.

• Dewulf (51) is een verrassende keuze. "En een bewuste keuze", zegt schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V). "Hij heeft als dichter een toon die het stadsdichterschap nog niet heeft gehad. Hij is meer ingetogen dan zijn voorgangers, meer beschrijvend, met de blik van een theatermaker."
"Klopt", zegt Bernard Dewulf, "ik zal eerder een chroniqueur zijn dan een deelnemer. Al besef ik heel goed dat een stadsdichter naar buiten moet komen. Iets wat niet meteen in mijn aard ligt."

Twijfel

Dat was ook de reden dat Bernard Dewulf twee weken bedenktijd had gevraagd, toen de adviescommissie hem polste. Wat heeft hem uiteindelijk over de streep getrokken? "Dat de keuze voor mijn persoon haaks staat op alle voorgaande keuzes. En zeker op Peter (Holvoet-Hansen, de huidige stadsdichter, red.). Die reed met bussen rond, beschilderde kaaimuren. .. Ik heb een meer ouderwetse opvatting over het schrijven van gedichten. Nu zal ik die in een publieke ruimte moeten brengen en het is niet evident om daar een goede vorm voor te vinden. Het is een avontuur."

Bernard Dewulf kreeg in 1996 de Vlaamse Debuutprijs voor zijn bundel Waar de egel gaat en ontving sindsdien ettelijke prijzen voor zijn werk als essayist en novelleschrijver en voor zijn columns in het Nieuw Wereldtijdschrift en De Morgen.

De nieuwe stadsdichter is geboren en getogen in Brussel, maar woont ondertussen al meer dan twintig jaar in Antwerpen. "Als ik in Brussel kom, slaat mijn hart nog altijd een beetje sneller. Maar ik ken Antwerpen ondertussen veel beter. Ik ben een vreemdeling die hier eigenlijk wel thuis is. En in die zin vertegenwoordig ik een heel groot d de Antwerpenaars", lacht hij.

Meertaligheid

Bernard Dewulf hoopt zijn eerste stadsgedicht klaar te hebben tegen zijn officiële aanstelling op Gedichtendag, op 26januari 2012.'Het zal gaan over tweetaligheid en meertaligheid en hoe Antwerpen daar niet altijd even goed mee omgaat.’

WIM DAENINCK
Gazet van Antwerpen 10-12-2011 pag. 24
 

Tags: