Intendant blijft Antwerpen trouw

kade rechteroever

 

Alexander D'Hooghe zal ook de volgende acht jaar de uitvoering van het Toekomstverbond voor de Oosterweelverbinding en de overkapping van de Antwerpse Ring in goede banen leiden. Dat is voor Antwerpen en bij uitbreiding voor heel Vlaanderen zonder meer goed nieuws.

 

D'Hooghe werd eind 2015 door de Vlaamse regering aangesteld om uit de totale impasse rond het Oosterweeldossier te geraken. Tot ieders verbazing slaagde hij erin om alle partijen rond de tafel te krijgen en naar een akkoord te leiden. Vervolgens zette hij ook nog de eerste concrete projecten voor de overkapping van de Antwerpse Ring in de steigers.

Het Toekomstverbond is intussen ruim anderhalf jaar oud en lijkt goed stand te houden, de werkzaamheden aan Oosterweel zijn eindelijk begonnen, maar er zijn nog veel struikelblokken en discussiepunten die kunnen opduiken in de uitvoering van alle verdere plannen. Zo biedt de overkapping van de Ring enorme mogelijkheden om van Antwerpen een groenere en gezondere stad te maken, maar daarmee is de verkeersknoop niet ontward. Wat zich onder die fraaie overkapping afspeelt is zeker van even groot belang, niet alleen voor de Antwerpenaren zelf maar voor iedereen die in de stad moet zijn of er voorbij moet.

Het aanblijven van Alexander D'Hooghe vergroot aanzienlijk de kans op een verder vlot verloop van wat de grootste infrastructuurwerken uit de geschiedenis van Antwerpen moeten worden. De trots en de blijdschap spatten dan ook van het persbericht dat minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) vrijdag de wereld instuurde. Die trots is terecht. Al is het nieuwe contract van de intendant geen garantie op succes. Ook de Vlaamse regering zal nog flink wat tijd, geld en moeite in Antwerpen moeten investeren. En niet alleen de Vlaamse regering. Om het hele project te financieren moet er allicht ook elders geld gevonden worden. Ook dat wordt nog een enorme klus.

De sluiting en de overkapping van de Ring zijn een generatieproject. Pas over vele jaren zal het verkeer rond Antwerpen kunnen profiteren van de infrastructuurwerken. Dat betekent dat er tijdens het bouwen zwaar moet worden ingezet op de modal shift: minder auto's op de weg, meer mensen op de fiets en het openbaar vervoer. En op dat vlak mag het allemaal gerust wat sneller vooruitgaan. In de file blijven wachten op de uitvoering van Oosterweel mag geen optie zijn.

Kris Vanmarsenille

 

Gazet van Antwerpen, 2018-11-17, pag. 2

https://www.gva.be/cnt/dmf20181117_03952343/intendant-blijft-antwerpen-t...

 

Tags: