‘Investeringen in fossiele brandstoffen doen honger in wereld met helft toenemen’

kade rechteroever

Het aantal mensen dat honger lijdt, dreigt de komende vijftig jaar nog eens met vijftig procent toe te nemen als we op dezelfde wijze blijven investeren in fossiele brandstoffen. Dat stelt de ngo Oxfam in het rapport ‘Food, Fossil Fuels and Filthy Finance’. De organisatie spreekt van een ‘dodelijke driehoek’ van kortetermijninvesteerders, lakse overheden en fossiele brandstofproducenten.

In het rapport wordt berekend dat in 2012 meer dan 674 miljard dollar werd uitgegeven aan fossiele brandstoffen. Die investeringen zijn nochtans niet onschuldig, zo stelt Oxfam. Want fossiele brandstoffen leveren de grootste bijdragen aan klimaatverandering.

‘Het niet terugdringen van het gebruik van die brandstoffen zal de aarde tegen het einde van deze eeuw 4 tot 6 graden opwarmen. Door een opwarming van deze omvang gaan 400 miljoen van ‘s werelds armste mensen tegen 2060 te maken krijgen met ernstige honger en droogte. Dat is de helft meer dan het aantal mensen die vandaag al honger lijden’, zo schrijft Oxfam.

‘De winst van enkelen’

De organisatie klaagt aan dat de investeringen in fossiele brandstoffen - onder druk van lobbyorganisaties - overeind worden gehouden door belastingvoordelen, overheidsmaatregelen en ‘een geschatte 1.900 miljard dollar aan subsidies per jaar, die rechtstreeks naar de sector gaan of opgaan aan het herstellen van de schade aan de maatschappij, gezondheid en milieu’.

‘Dit draait om winst voor enkelen, die zich van de rest van ons weinig aantrekken - vooral niet van ‘s werelds armste mensen die nu al door klimaatverandering honger lijden’, zegt Brigitte Gloire, beleidsmedewerker rond klimaat bij Oxfam-Solidariteit.

Oxfam eist nu dat de overheden zich inzetten voor de afbouw van de uitstoot van fossiele brandstoffen en hun investeringen omschakelen naar schone energievormen. Er moet ook meer druk worden uitgeoefend op bedrijven in fossiele brandstoffen om meer duidelijkheid te geven over hun lobbyactiviteiten, klinkt het.

Bron: Belga
Jta
De Standaard 21-10-2014
http://www.standaard.be/cnt/dmf20141021_01333160

 

Weerstaat EU giftig lobbywerk?

Aan vooravond klimaattop toont nieuw Oxfamrapport dodelijke toekomst door fossiele brandstoffen

Tegen 2060 zijn minstens 400 miljoen mensen extra in de hongersnood geduwd door de 'giftige driehoek' van politieke inertie, financiële kortzichtigheid en belangen die gebetonneerd zitten in de fossielebrandstofindustrie. Dat blijkt uit onderzoek door Oxfam. Vraag blijft of de EU-leiders die deze week over klimaat samenkomen, kunnen weerstaan aan de rijkelijke lobby.

 

In 2060 zullen 400 miljoen extra mensen in hongersnood leven als het gebruik van fossiele brandstoffen blijft voortduren

Per dag geeft de lobby voor fossiele brandstof 400.000 euro uit om de Amerikaanse en Europese overheden te bewerken om de negentiende-eeuwse methode van energievoorziening veilig te stellen. Gaat dat zo door, dan lijden binnen minder dan vijftig jaar 400 miljoen mensen extra honger door de opwarming van de aarde, rekent Oxfam voor in het nieuwe rapport Voedsel, fossiele brandstof en vuile financiering.

 Fossiele brandstoffen zijn namelijk verantwoordelijk voor 80 procent van de CO2-uitstoot en wanneer die impact niet wordt teruggedrongen, warmt de aarde tegen eind deze eeuw op met vier tot zes graden. Oxfam laat zien hoe daardoor miljoenen mensen ernstige honger te wachten staat door droogte, extreme regenval en mislukte oogsten. Tegen 2050 zijn er zo 25 miljoen meer ondervoede kinderen onder de vijf jaar door de klimaatverandering.

Wil de wereld dat vermijden, dan moet zo'n 80 procent van de fossiele brandstoffen onder de grond blijven.

'CO2-bubbel'


"Regeringen en investeerders helpen de industrie om roekeloos de eigen winsten te beschermen op de kap van ons allemaal"

Brigitte Gloire, Oxfam-Solidariteit

Ondanks de internationale afspraak daarover, heeft de fossiele industrie een volgens Oxfam 'giftige' driehoek in stelling gebracht waardoor net het omgekeerde gebeurt. Ze bestaat uit 'politieke inertie, financiële kortzichtigheid en belangen die gebetonneerd zitten in de fossiele industrie'. "Regeringen en investeerders helpen de industrie om roekeloos de eigen winsten te beschermen op de kap van ons allemaal", zegt Brigitte Gloire van Oxfam-Solidariteit.

 Zo is in 2012 voor meer dan 526 miljard euro uitgegeven aan fossiele brandstoffen en die investeringen worden overeind gehouden door het dure lobbywerk, belastingvoordelen en 1,483 biljoen euro aan subsidies per jaar. Dankzij de doping boekten in 2013 de top vijf beursgenoteerde oliebedrijven - Exxon, Chevron, Shell, BP en ConocoPhilips - een gezamenlijke winst van 72,59 miljard euro, hoewel er sprake is van een 'CO2-bubbel'. Politiek is namelijk afgesproken de opwarming tot twee graden te beperken en 234 miljard euro aan fossiele brandstof daarom niet te ontginnen. Maar dat gegeven zit niet in de boekhouding en plannen van de industrie, die de volgende tien jaar 4,683 biljoen euro aan investeringen voorziet.

De studie komt er net voor de EU-top deze week in Brussel, waar nieuwe klimaat- en energie-afspraken tegen 2030 afgehamerd moeten worden. Oxfam roept de EU-leiders op te weerstaan aan de lokroep van de fossielebrandstofindustrie, die jaarlijks minstens 44 miljoen euro investeert in het masseren van de Europese beleidsmakers. "Eind deze week kennen we het resultaat daarvan", meldt de organisatie. Ze benadrukt dat sommigen wel al deels en de verleiding kunnen weerstaan. Zo stelt Barack Obama voor om de Amerikaanse uitstoot in de energiesector met 30 procent de doen dalen tegen 2030 in vergelijking met 2005 en denkt China aan een absolute limiet op CO2 vanaf 2016.

Oxfam vraagt de EU-leiders in Brussel dan ook om tegen 2030 minstens 55 procent minder uit te stoten, 40 procent meer energie te besparen en minstens 45 procent van de energiemix hernieuwbaar te maken. Want alleen dat soort ambities, zo stelt Oxfam, doorbreken de toxische houdgreep en zullen zorgen voor een brandstofindustrie die meer en meer in hernieuwbare en minder en minder in vervuilende brandstof investeert, investeerders die hun geld in CO2-arme ontwikkelingen stoppen en die bedrijven die het omgekeerde blijven doen, mijden.

Barbara Debusschere
De Morgen 21-04-2014
http://www.demorgen.be/buitenland/weerstaat-eu-giftig-lobbywerk

 

 

Tags: