Jaarnorm fijnstof overschreden in Antwerpen Luchtbal

kade rechteroever

 

Wijk Luchtbal in Antwerpen is de 3de plaats in ons land waar de jaarnorm voor fijn stof is overschreden. De luchtkwaliteit is er echt ondermaats.

Europa heeft een duidelijke regel voor fijn stof: de dagnorm - 50 microgram per kubieke meter - mag niet meer dan 35 keer in een heel jaar worden overschreden. En dat is nu al 36 keer gebeurd in de Luchtbal.

Fijn stof is puur luchtvervuiling. Het zijn vaak kleine roetdeeltjes die uit de uitlaat van de auto komen. Aan de Luchtbal is een samenloop van verkeer dat naar de haven gaat en naar de ring rond Antwerpen. Ook de norm voor NO2 wordt reeds op verschillende plaatsen in Antwerpen overschreden.

Het ziet er dus niet goed uit voor onze stad, en dat terwijl België net voor 162 miljoen € schone lucht moest kopen om aan de Kyoto norm te voldoen.

 

Wilt u meer weten over de gevaren van fijn stof, kom naar ons Medisch Congres op woensdag 12 september in de namiddag in het Provinciehuis Antwerpen. Zie http://www.ademloos.be/evenementen/medisch-congres-rond-gezondheid-stadsplanning-en-mobiliteit 
10-09-2012

 

Gevaren van fijn stof geen bangmakerij

Nadat een MIRA-rapport fijn stof tot het belangrijkste milieugezondheidskundig probleem had uitgeroepen, schreef Luc Bonneux op 11 augustus dat het allemaal om bangmakerij zou gaan (DM 11/8).  Verschillende wetenschappers dienen Luc Bonneux van repliek in verband met fijn stof en gezondheid. Het VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie) onderschrijft deze reactie volledig.

 

Luc Bonneux in De Morgen
 
Repliek van verschillende wetenschappers
 

Het MIRA-rapport
 
Uitleg over fijn stof op de website www.mmk.be
 

VIGeZ (Vlaams Instituut voor Gezondheidspromotie en Ziektepreventie)

http://www.vigez.be/functioneel/themas/gezondheid_en_milieu?item=2482&thema=26 

Tags: