KIVI NIRIA themadag: fijn stof; effecten en oplossingen

kade rechteroever

Schone lucht is van belang voor de gezondheid. Bij schone lucht zou onze gemiddelde levensverwachting ongeveer een jaar groter zijn. Verontreinigde lucht veroorzaakt hart- en vaatproblemen en luchtwegaandoeningen zoals astma. In juni van dit jaar heeft de WHO vastgesteld dat roet van dieseluitlaatgassen bij mensen kanker veroorzaakt. Kinderen worden thuis, in het kinderdagverblijf en op school blootgesteld aan fijn stof in binnen- en buitenlucht.


Indien er in een (bestaande) school, kinderdagverblijf of woning een ventilatiesysteem wordt ingebouwd dan biedt een integrale aanpak waarbij ook fijnstofreductie wordt betrokken een kans om de binnenluchtkwaliteit te verbeteren. Onderzoek geeft aan dat ultrafijnstofreducties van ruim 80% mogelijk zijn. Recent verkregen kennis en inzichten worden voor een breed publiek gebundeld in een themadag van KIVI NIRIA op 17 januari 2013.

Lezingen:
Prof. Dr. H.C. Hoogsteden (longarts Erasmus MC):  de gevolgen van fijn stof op de ademhalingsorganen

 

Dr. M. Roemer (TNO): voorspellen van buitenluchtconcentraties fijn stof op basis van modellen en metingen

 

Ir. P. Jacobs (TNO): Effect van filtratie op de fijn stof concentratie in het binnenmilieu

 

De twee TNO-bijdragen zijn afkomstig uit het Technologiecluster Fijn stof filtratie voor kinderen.

In dit technologiecluster is met zeven innovatieve bedrijven kennis uitgewisseld over gezondheidseffecten, karakterisering en oplossingen voor fijn stof.

Het cluster bestaat uit Filtech en Virus Free Air, leveranciers van filtersystemen; Bergschenhoek, Zehnder en JAGA, leveranciers van school- en woningventilatiesystemen; kinderdagverblijf Knotz en MakeMoreSense leverancier van draadloze sensornetwerken, die de werking van binnenklimaatoplossingen online inzichtelijk maakt.

Lees hier het artikel «TNO biedt technologieclusters over fijnstoffiltratie» door Ir. P. Jacobs (TNO) in het Najaarsnummer van RCC / Koude & Luchtbehandeling.

Bron: TNO, afdeling Energy & Comfort Systems, Delft | http://www.tno.nl/index.cfm

Koudeenluchtbehandeling 18-12-2012http://www.koudeenluchtbehandeling.nl/products/advies-koeltechniek/kivi-niria-themadag-fijn-stof-effecten-en-oplossingen-39425
 

Tags: