Lucht van slechte kwaliteit door hitte

kade rechteroever

Vanaf vandaag bestaat er gevaar dat de Europese ozon-informatiedrempel overschreden wordt. Dat komt door de combinatie van luchtvervuiling met zonnig en warm weer. In het centrum van het land worden waarden tussen 180 en 240 microgram/m3 ozon voorspeld. Ook morgen bestaat dat gevaar, in nagenoeg heel Vlaanderen, Brussel en delen van Luik, Waals-Brabant, Henegouwen en Namen. Mogelijk wordt dan in West- en Oost-Vlaanderen en in Antwerpen de nog ernstigere alarmdrempel van 240 microgram bereikt.

 

 

 

 

De komende dagen blijft het overigens tropisch warm. Vandaag halen we rond 10 uur op veel plaatsen al 25 graden. Later, vanaf de middag ongeveer, komen er enkele stapelwolken over. Veel invloed op het zonnige weer hebben die niet, hooguit verdwijnt de zon heel eventjes achter een voorbijtrekkende wolk. Tegen de avond kan een enkele stapelwolk wel tot een lokale regenbui leiden in het binnenland. De maxima zijn tropisch, we halen gemiddeld 32 graden. Vannacht blijft het nog lang warm. Aan zee blijft de kans op een eventuele bui wel bestaan.

Morgen meer van hetzelfde. Het blijft zonnig en warm, maar na de middag vormen er zich stapelwolken die tegen het einde van de namiddag of tijdens de avond mogelijk een onweersbui opleveren. We halen opnieuw maxima van 32 graden.

Vanaf woensdag wordt het minder warm. Het wordt wisselend tot zwaarbewolkt en er trekken een aantal onweersbuien over het land. We halen 26 graden. Donderdag zorgt een uitlopertje van een hogedrukgebied voor een droge dag met ook flink wat zonnige perioden. Het kwik klimt vlot naar gemiddeld 26 graden.

De Morgen 22-07-2013
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1673126/2013/07/22/Lucht-van-slechte-kwaliteit-door-hitte.dhtml

Tags: