Man (73) verzamelt 1.500 handtekeningen tegen goederenspoor

kade rechteroever

De mogelijke aanleg van een bovengronds goederenspoor en de autosnelweg A102 veroorzaakt in een deel van Merksem ongerustheid. Inwoner Guido Van den Broeck (73) verzamelde al meer dan 1.500 handtekeningen tegen de plannen. "Ik doe dit niet voor mezelf, maar voor de volgende generaties", zegt Van den Broeck.

Het Lindeboomplein, nabij het Jan Palfijnziekenhuis, lijkt een schitterende, wat nostalgische plek om te wonen. Maar enkele honderden meter verder ligt de reservatiestrook voor de A102 en een nieuw spoor. "Als dat doorgaat, wordt het voor duizenden Merksemnaren onleefbaar", zegt Guido Van den Broeck, ooit nog sociaal rechter. "We hébben hier al een slechte luchtkwaliteit en permanente geluidsoverlast. Zelfs met gesloten ramen halen we soms nog 50 decibel. En toch wil spoornetbeheerder Infrabel hier op zes meter hoogte goederentreinen langs laten denderen én gaat de Vlaamse regering de A102 gelijkgronds door dit groene gebied trekken. Waarom kan men niet ondertunnelen, zoals in Schoten?" Van den Broeck staat er niet alleen voor. Ook het comité Merksem Leefbaar van Bea Mertens is heel actief. Overal in de buurt - Michiel De Swaenstraat, Laaglandlaan, de serviceflats van De Brem - hangen affiches met groene boompjes aan vensters en garagepoorten. "Ik ben 73 jaar en verhuis niet meer. Maar hoe triest is dit niet voor gezinnen?", zegt Guido Van de Broeck.

Beroep aangetekend

"De kinderen met ademhalingsproblemen en allergieën zijn nu al niet te tellen. Ik ben niet tegen nieuwe wegen en spoorverbindingen. Maar respecteer toch het recht op gezondheid." Bij Infrabel wijst woordvoerder Frédéric Petit erop dat de stad en twee actiecomités (Merksem en Ekeren) beroep hebben aangetekend tegen de bouwvergunning van februari dit jaar. "Daarin werden we al verplicht om onder meer geluidswanden te plaatsen. Nu wachten we op een uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwisting. Niets is dus zeker." Volgens Petit bestaat er op dit moment wel geen plan dat het goederenspoor ook in Merksem en Ekeren helemaal ondertunnelt. Guido Van den Broeck wil zijn petitie bezorgen aan alle Antwerpse lijsttrekkers voor de verkiezingen en aan provinciegouverneur Cathy Berx.

(PHT)
Het Laatste Nieuws 29-09-2012 pag. 42

Tags: