“Mensen moeten zelf een oordeel vellen”

kade rechteroever

Fietsparcours langs de troeven en knelpunten van overkapte Ring 

Met een fietsparcours langs de Ring wil intendant Alexander D’Hooghe Antwerpenaren mee laten discussiëren over de toekomst van deze zwarte vlek in de stad.
 

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) kwam vrijdagochtend met zijn elektrische fiets naar de D’Herbouvillekaai gereden. Daar stonden honderd mensen te wachten voor een eerste tochtje langs de Ring. Het fietsparcours dat op die manier werd ingehuldigd, is een idee van Alexander D’Hooghe. Dat is de intendant die door de Vlaamse regering is aangesteld om de overkapping van de Ring te onderzoeken.
 

Langs het traject staan op verschillende plekken borden waarop wordt getoond hoe dat stukje Ring er kan gaan uitzien. “Kan, want er is nog niets definitief. De bedoeling is dat mensen die langs het parcours fietsen een beeld krijgen van hoe de overkapping eruit kan zien. We hopen van de deelnemers opmerkingen te horen te krijgen wat ze goed vinden en wat minder goed”, zegt Alexander D’Hooghe.
 

 
Veel belangstelling
 

Bart De Wever is alvast tevreden over het initiatief. “We willen voor een maximale overkapping gaan. Het is de bedoeling dat veel mensen meedenken over hoe we die overkapping kunnen realiseren. Politici, actiegroepen en de gewone burger. Met deze fietstocht kunnen mensen alvast op verschillende locaties zien wat de mogelijkheden zijn.”
 

De belangstelling voor het fietsparcours is in ieder geval groot. “Er hebben zich honderden mensen ingeschreven voor de eerste fietstocht. We hebben dus veel mensen moeten teleurstellen. Maar het goede nieuws is dat iedereen vanaf nu het parcours op eigen houtje kan rijden tot eind september”, zegt Alexander D’Hooghe.
 

Deurnese tuinen 

Op de borden langs het parcours worden tekeningen getoond waarop het Lobroekdok is omgevormd tot een parkgebied en de overdekte Ring op sommige plekken ruimte biedt voor recreatie. “Nogmaals. Het zijn impressies en geen concrete plannen. Wat niet wegneemt dat we al maanden hard aan het werken zijn om een aantal knelpunten op te lossen.
 

Zo moet de beruchte Hollandse knoop bij het Sportpaleis omgevormd worden tot Deurnese tuinen. En proberen we nog een aantal andere knelpunten langs het tracé te verbeteren. Hopelijk met de inbreng en opmerkingen van burgers. We tonen de voor- en de nadelen van een overkapping op de borden. Het is aan de mensen die het parcours fietsen om daar een oordeel over te vellen”, zegt Alexander D’Hooghe.
 

Historisch 

 Ook schepen voor Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) fietste mee. “Het fietsparcours is een initiatief van de intendant en geeft aan dat er wel degelijk ruimte is voor de mening van de burger”, zegt Kennis. “Dagelijks maken tienduizenden mensen gebruik van de Ring.  Antwerpenaren en forenzen. We staan nu op een historisch moment waarbij iedereen zijn mening kan geven over de toekomst van dit gebied.”
 

www.overdering.be
 

ALEXANDER D’HOOGHE intendant overkapping Ring “We proberen een aantal knelpunten langs het tracé te verbeteren. Hopelijk met de inbreng en opmerkingen van burgers.” 

 
PATRICK VAN DE PERRE
Gazet van Antwerpen 16-07-2016 pag. 32

 

Tags: