Borgerhout heeft meeste fijn stof van Vlaanderen

kade rechteroever

Borgerhout haalt de slechtste score in Vlaanderen op gebied van fijn stof. Dat blijkt uit het recentste rapport van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) over de luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest.

De metingen in het rapport dateren van 2013 en zijn de meest recente beschikbare gegevens. Daaruit blijkt dat de gemeten fijn stofjaargemiddelden in Vlaanderen tussen 22 en 31 µg/m3 lagen. De twijfelachtige eer van hoogste score van Vlaanderen ging naar het meetstation Borgerhout-straatkant aan de Plantin enMoretuslei.

"Over het algemeen merken we in Vlaanderen de jongste jaren een daling in de uitstoot van fijn stof", zegt Raf Huylebroeck van de VMM. "Dat is te danken aan maatregelen die Vlaanderen en Europa opleggen. Desondanks blijft er veel werk aan de winkel en meten we in grootstedelijke gebieden zoals Antwerpen nog steeds te hoge concentraties." De bepaling van de luchtkwaliteit gebeurt door verschillende factoren.
Het meetstation aan de Plantin en Moretuslei ligt in een zogenaamde street canyon. In smalle straten met veel verkeer en een aaneengesloten bebouwing kan de luchtverontreiniging zich immers minder goed verspreiden. Dat is onder meer het geval bij de drukke Turnhoutsebaan, niet ver van de Plantin en Moretuslei. "Het is ook belangrijk om op te merken dat dat slecht scorende meetstation zich op 2 meter van de straatkant bevindt. Het andere station in Borgerhout ( ook op de Plantin en Moretuslei, red.) ligt 25 meter van de weg en daar zijn de waarden beduidend lager", vertelt Huylebroeck."Duizend bussen per dag"
Districtsvoorzitter Marij Preneel (Groen) reageert alvast niet verbaasd. "In een rapport van 2010 kwam de Turnhoutsebaan al naar voor als een corridor van fijn stof, met een duizendtal bussen per dag en een veelvoud aan auto's. Dan kan je natuurlijk verwachten dat we de normen niet halen." De lage-emissiezone die de stad vanaf 2016 wil invoeren, en die onder meer oudere auto's uit de stad wil bannen, gaat volgens Preneel ook niet ver genoeg. "We spelen met de gezondheid van onze inwoners", meent ze.

Luchtkwaliteit in het Vlaamse Gewest - jaarverslag

bijlagen Luchtkwaliteit Vlaams Gewest

NICK VANWAES
Gazet van Antwerpen 18-02-2015 pag. 15
http://www.gva.be/cnt/dmf20150218_01535307/borgerhout-heeft-meeste-fijn-stof

Tags: