Borgerhout tien voetbalvelden groter

kade rechteroever

Spoor Oost wordt in zomer opengesteld voor buurt - Borgerhout tien voetbalvelden groter

 In 2014 heeft u ongetwijfeld uw district zien veranderen. Ook in het nieuwe jaar heeft elk district nieuwe projecten in petto voor zijn inwoners. Uw krant maakt daarom een overzicht van wat u kunt verwachten in 2015.


 

 Project 1 Heraanleg Vincotteplein, Krugerplein en Spoor Oost 

 Project 2 Meer groen op straat 

 Project 3 Inspraakmoment over Turnhoutsebaan 

 Spoor Oost wordt in zomer opengesteld voor buurt 

 Het district Borgerhout investeert 265.000 euro in de verbetering van wegen. Het Vincotteplein wordt heraangelegd, net als het Krugerplein. Ook wordt het Spoor Oost-terrein opengesteld voor de buurt. Zo wordt Borgerhout 10,5 hectare groter, of ruim tien voetbalvelden.


Ook op het Vincotteplein komt een voetbalveldje. FOTO EEF JANSSENS

 De heraanleg van het Vinçotteplein start volgende week. “Het plein wordt volledig doorgetrokken tot tegen de gevel van het appartementsgebouw. Er komt een nieuw voetbalveld, een kinderklimkunstwerk en een bijenhotel”, vertelt Marij Preneel, districtsvoorzitter. Nog dit voorjaar start even verderop de volledige heraanleg (van gevel tot gevel) van de Gijselsstraat en op het Krugerplein wordt de heuvel aan de Mertens-traat opnieuw beplant, zoals de buurtbewoners samen overeengekomen zijn. Tot slot worden op dit plein ook de waterplassen weggewerkt aan de kant van de Delareystraat.
 

“In totaal zal er 265.000 euro geinvesteerd worden voor de verbetering van voetpaden, fietspaden en de rijweg in het district”, aldus Preneel. “In het voorjaar start de proefopstelling aan het Jan Borluutplein. Eén zijde van het plein wordt afgesloten voor verkeer om meer ruimte te maken om te spelen.
 

 De heraanleg zelf zal volgen in 2017. Borgerhout wordt 10,5 hectare groter, dankzij het terrein Spoor Oost. Of de Sinksenfoor er komt is nog steeds de vraag, maar Spoor Oost zal deze zomer opengesteld worden voor de buurt: om te picknicken, te sporten, te spelen, met de hond te wandelen of heerlijk naar muziek te luisteren.”


Extra aandacht voor groen, sport, jeugd en senioren

 
 Ook op groen op straat wordt volop ingezet. Zo worden geveltuintjes aangelegd, buurtbloembakken geïnstalleerd en een gemeenschapstuin opengesteld. Voor jeugd en senioren beweegt er heel wat.


Borgerhout wil inzetten op meer groen op straat, bijvoorbeeld met geveltuintjes. FOTO EJAN

 Het district zet verder in op ‘samentuinen’, want naast de drie bestaande gemeenschapstuinen, wordt het komende jaar de verborgen tuin van Dienstencentrum Den Drossaert voor de buurt geopend.  We willen daarnaast meer groen in de straten, door het plaatsen van nieuwe geveltuinen en buurtbloembakken. We lanceren ook een wedstrijd voor de mooiste boomspiegel. Dat is het stukje grond rond een boomstam in het voetpad”, zegt Preneel.

 De fontein in het Te Boelaarpark zal worden omgevormd tot een speelfontein, volgens het winnend voorstel van het wijkbudget 2014. Buurtbewoners, stad en district zullen dit project samen uitwerken. Voor de jeugd zorgt het district voor een extra voetbalveld omdat het soms te druk is op het Terloplein.
 

 In januari wordt een deel van de nabijgelegen hondenweide van Hof ter Lo omgevormd tot voetbalveld. “Het district breidt het open spelaanbod op de Borgerhoutse pleinen uit. Tot nu toe was dat enkel tijdens de schoolvakanties, maar vanaf de krokusvakantie kan je elke woensdag gratis komen meespelen op het Moorkensplein. De jeugddienst verhuist in de zomer naar Spoor Oost, en zorgt daar voor een open spelaanbod. Er komen overdekte hangplekken (luifels) voor jongeren op het Krugerplein en het Terloplein”, vertelt Preneel.
 

 Veilig naar school 

 In mei wordt er een fietstocht georganiseerd langs een aantal Borgerhoutse scholen om de aandacht te vestigen op het veilig met de fiets naar school gaan. “Onze senioren gaan in 2015 digitaal.  We zullen ze in april en november onderdompelen in cyberspace tijden de digitale week voor senioren.  Het hele jaar door zijn er computerlessen voor senioren, van tax-on-web tot social media en webshoppen.”
 

 Inwoners houden debat over invulling Turnhoutsebaan

 “In het najaar organiseert het district de Staten Generaal van de Turnhoutsebaan. Nu de premetro rijdt, beweegt er eindelijk iets onder de Turnhoutsebaan. Tijd om het debat op gang te trekken. Iedereen die van ver of dichtbij betrokken is kan zijn zegje doen over waar het naartoe moet met dit drukke, kloppende hart van ons district”, aldus de districtsvoorzitter.
 

“Na de zomer komt er ook een nieuwe oproep voor het wijkbudget, want dit jaar kan Oud-Borgerhout kiezen aan welk project het 16 000 euro wil besteden.” Borgerhoutenaren mogen tijdens een inspraakmoment hun mening geven over de toekomst van de Turnhoutsebaan. Ook wordt er 16.000 euro uitgetrokken voor het wijkbudget.

EEF JANSSENS
Gazet van Antwerpen 14-01-2015 pag. 18

 

Stad koopt terrein Spoor Oost over van spoorwegen

De stad Antwerpen gaat via het vastgoedbedrijf Vespa het voormalige spoorwegemplacement Spoor Oost kopen van de NMBS en dus niet huren.

Door het terrein te kopen is er meer rechtszekerheid”, zegt Rob Van de Velde (N-VA), Antwerps schepen van Stadsontwikkeling. “Als eigenaar van Spoor Oost kunnen we bijvoorbeeld de foorkramers van de Sinksenfoor verzekeren dat ze daar voor lange termijn kunnen blijven. De verkoopsvoorwaarden worden eind deze maand vastgelegd.”

Over de prijs wenst de schepen nog niets te lossen. Dit zal onderwerp zijn van verdere onderhandelingen. “Iedereen gaat er baat bij hebben dat het nu vooruit gaat”, zegt Van de Velde.

Oppositiepartij sp.a hoopt dat de NMBS bij een mogelijke verkoop het stadsbestuur oplegt om te luisteren naar de eis van de buurt. Bewoners willen dat er een park komt zonder parking.

SVW
Gazet van Antwerpen 13-01-2015
http://www.gva.be/cnt/dmf20150113_01471026/stad-koopt-terrein-spoor-oost-over-van-spoorwegen

Tags: