"Droom van tien jaar geleden wordt nu erg realistisch"

kade rechteroever

Tien jaar na haar eerste Ringparkfeest organiseerde bewonersgroep BorgerhouDt van Mensen een vervolg. Het idee voor een overkapping van de Ring is intussen volledig ingeburgerd.

Tien jaar geleden, in september 2005, organiseerde bewonersgroep BorgerhouDt van Mensen met enkele lokale verenigingen het Ringparkfeest. Op die manier promootte de beweging haar voorstel tot overkapping van de Ring tussen Borgerhout en Deurne (over een lengte van 1,8 kilometer).

"Op die manier wilden we het Rivierenhof verbinden met de site van het Erasmusziekenhuis", zegt Eric Yperman van BorgerhoudT van Mensen. Tien jaar na dat eerste feest wordt de droom van een (gedeeltelijke) overkapping erg realistisch.

"Ringland, stRaten-generaal en Ademloos hebben een overkapping elk op hun manier tot een haalbare piste gemaakt", zegt Yperman. "Alle politieke partijen zijn intussen voorstander en er is al een gedeeltelijk budget voorzien voor de eerste werken."

Een feit dat BorgerhouDt van Mensen zondag, samen met tal van verenigingen en mensen uit Borgerhout, wou vieren. Op dezelfde plek als toen, op een groen stukje vlak naast de Ring, bruiste het de hele middag van de activiteiten. Zo waren er optredens, leefden kinderen zich uit op springkastelen en voetbalveldjes, en waren er tal van eet- en drankstandjes.

"Vooraf hoopten we een 600-tal mensen te bereiken, maar uiteindelijk zijn het er heel wat meer geworden", zegt Yperman. "Een teken dat de hoop op overkapping echt leeft."

Onderzoeken overkapping

Net als tien jaar geleden organiseerde de bewonersgroep tegelijk een infomarkt over het overkappen van de Ring. Met relevante uitleg door BorgerhouDt van Mensen, Ringland én de stad Antwerpen zelf. Zij stelde de resultaten van de overkappingsonderzoeken op infopanelen voor. "Zowel in 2012 als 2014 deden we onderzoeken naar het effect van een overkapping", zegt woordvoerder Yrsa Vermaut van AG Vespa. "3000 mensen extra zouden daardoor lucht ademen die voldoet aan de Europese normen, en 8000 bijkomende mensen zouden in een zone wonen waar het geluid minder dan 60 decibel bedraagt.

Resultaten die we overmaken aan de intendant die de Vlaamse Regering volgende maand aanduidt voor het overkappen van de Ring." Eén van diens opdrachten is het selecteren van 'potentiële prioritaire deelgebieden'. De bewonersgroep wil in de verf zetten dat Borgerhout zo'n gebied is. "Voor de aspecten luchtkwaliteit en groenvoorziening stond het district bovenaan", klinkt het. "Hier overkappen levert voor relatief het grootste aantal mensen de meeste winst op."

KOEN DE BEUCKELEER
Gazet van Antwerpen 28-09-2015 pag. 20

Tags: