Reactie Bond Beter Leefmilieu op dieselprijs onder een euro: 'schakel accijnzen op diesel en benzine gelijk'

kade rechteroever

Vandaag zakt de dieselprijs aan de pomp onder een euro. Voor Bond Beter Leefmilieu (BBL) is dit daarom hét moment - nu de consument het nauwelijks zou voelen - om de accijnzen op diesel gelijk te schakelen met die op benzine. "Een prijs onder een euro is té goedkoop en riskeert het brandstofverbruik te doen toenemen met meer files en meer vervuiling als resultaat. Een gelijkschakeling van de accijnzen op diesel en benzine is niet meer dan logisch: dieselwagens vervuilen meer dan andere wagens", zegt Mathias Bienstman, beleidsmedewerker mobiliteit. "Door diesel niet langer fiscaal te bevoordelen, zal de consument op termijn kiezen voor minder vervuilende voertuigen".

BBL wil de opbrengsten van de accijnsverhoging gebruiken voor een loonlastenverlaging, zodat de voordelen terugvloeien naar de gezinnen. "Een loonlastenverlaging zorgt ook voor meer koopkracht en meer jobs maar zonder de perverse effecten van de te lage brandstofprijs”, aldus Bienstman. 

De federale regering wil de dieselaccijnzen wat verhogen maar het is te weinig en te laat. "Het gaat slechts over enkele centen vanaf 2016, terwijl het verschil in accijnzen op diesel en benzine bijna 20 cent bedraagt. Het is nu dat de regering de overdreven prijsdaling moet afvlakken.”

Bond Beter Leefmilieu 13-01-2015
http://www.bondbeterleefmilieu.be/page.php/15/show/899

 

Tags: