Stikstofdioxide kost ons vier maanden van ons leven

kade rechteroever

Nederlanders leven gemiddeld vier maanden korter door de uitstoot van stikstofdioxide in het verkeer. Dat concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een analyse van de gegevens van zeven miljoen Nederlanders. 

Het was al bekend dat de gemiddelde levensduur van Nederlanders negen maanden korter is door de uitstoot van fijnstof. Door de invloed van stikstofdioxide gaat daar dus nog eens vier maanden vanaf. Zowel stikstofdioxide als fijnstof leidt tot luchtwegaandoeningen zoals longkanker.

Stad en platteland

Het onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Health Perspectives, is volgens het RIVM het grootste onderzoek dat ooit is uitgevoerd naar verbanden tussen sterfte en luchtverontreiniging. Voor het onderzoek werd samengewerkt met het CBS. Van zeven miljoen Nederlanders die gedurende vijf jaar op hetzelfde adres woonden, werd geregistreerd wanneer iemand overleed en waaraan.

De uitkomsten zijn een gemiddelde: voor stedelingen of mensen die langs een snelweg wonen, kunnen de effecten nadeliger zijn. Milieudefensie heeft op basis van het onderzoek berekend dat stadsbewoners 1,5 jaar korter leven door luchtvervuiling. Het RIVM zegt ook dat er verschillen zijn tussen stad en platteland, maar heeft het niet verder doorgerekend.

Uit het onderzoek is verder naar voren gekomen dat er ook voor mensen onder de 65 jaar een verhoogde kans is op sterfte door luchtverontreiniging. Tot nu toe werd ervan uitgegaan dat alleen mensen van hoge leeftijd eraan overlijden. 

Hoewel er de laatste jaren veel vooruitgang is geboekt, is Nederland nog altijd een van de landen met de zwaarste luchtvervuiling in Europa. Dat komt volgens het RIVM deels door de hoge bevolkingsdichtheid. 

Vorig jaar ging het RIVM er nog van uit dat Nederlanders gemiddeld twaalf maanden korter leven door fijnstof in de lucht. Door verbetering van de luchtkwaliteit was dat volgens het RIVM teruggebracht naar negen maanden, maar die winst wordt dus tenietgedaan door de effecten van stikstofdioxide, blijkt nu. 

NOS 12-03-2015
http://nos.nl/artikel/2024313-stikstofdioxide-kost-ons-vier-maanden-van-ons-leven.html

Tags: