“Minister Schauvliege moet aftreden”

kade rechteroever

  CHRIS GOOSSENS SPORTARTS 

 In 2010 werd Joke Schauvliege, toen nog minister van Cultuur, een blunderminister genoemd.  Nu is ze minister van Omgeving, Landbouw en Natuur, en ze blijft de blunders opstapelen.
 

 Eerst zegt ze dat een boom de functie heeft om gekapt te worden. Pijnlijk. Een paar dagen later lees ik dat Vlaanderen 12.000 hectare 12.000 hectare bos bij krijgt. Is dit ernstig, of was het maar om te lachen? Of kan iemand me uitleggen wat precies de bosbarometer is om een bos als bos aan te duiden? Op basis van luchtfoto’s waarop een struik van 3 meter hoog ook wordt meegeteld als boom?
 

Het Witte Kinderbos langs de E19 wordt bijvoorbeeld als bos meegeteld. Tussen zes stroken snelweg en omheind met een betonstrook van een meter hoog. Mooi bos, maar hoe geraak je er als konijn in? Ook de Hooge Maey in Ekeren staat ingekleurd als bos. Wie in het groen wil wonen, moet vooral daar niet zijn.
 

 Ik ben in Kapellen gaan wonen, in het groen. Als het niet wordt gekapt, tenminste. Want uitheemse bomen, ook al staan ze er tweehonderd jaar, moeten weg, ze horen hier niet thuis. Of die betonstop tegen 2050? Ook eentje van Schauvliege, alweer te belachelijk voor woorden.

 

Tegen dan valt er niets meer te betonneren. Als Joke Schauvliege zo weinig voeling toont met de sector waarvoor ze bevoegd is, moet ze als minister aftreden, vind ik.
 

Laat ons een bloem en wat gras dat nog groen is. Laat ons een boom en het zicht op de zee”, zong Louis Neefs in 1970. Lang voordat er sprake was van groene partijen.
 

 Hij was een visionair! Hij had een visie op de natuur in een periode dat er geen sprake was van kap. Graag een standbeeld voor Louis.


KARIN VANHEUSDEN
Gazet van Antwerpen 04-06-2016 pag. 27

Tags: