BlueGate haalt vrachtwagens uit de stad en kweekt Antwerpse vis

kade rechteroever

 

Veel pakjes die Antwerpse consumenten en bedrijven via het internet bestellen, zullen met de vrachtwagen op het nieuwe bedrijventerrein BlueGate aankomen. Van daaruit zullen ze met de elektrische fiets of elektrische auto naar de stad worden gebracht. Alle bedrijven op Blue­Gate samen zouden tegen 2030 zo'n drieduizend jobs moeten creëren. Eén bedrijf gaat Antwerpse vis kweken.

 

BlueGate is een bedrijventerrein dat momenteel wordt gebouwd op Petroleum-Zuid. Vroeger werd het terrein ingenomen door de petroleumindustrie. Sinds de jaren zestig zijn de petroleumbedrijven er weg en stond het terrein grotendeels leeg. De plek wordt nu gesaneerd.

“Veertien van de drieëndertig hectare van het bedrijventerrein is al verkocht”, zegt Peter Garré, algemeen directeur van Bopro, het bedrijf dat de ontwikkeling van BlueGate organiseert. “Eigenlijk hadden we alle gronden al lang verkocht kunnen hebben. Maar we doen het rustig aan, omdat BlueGate een klimaatneutraal bedrijventerrein moet worden. Een bedrijf dat op BlueGate CO2 uitstoot, moet ervoor zorgen dat die CO2 door een ander bedrijf op het terrein wordt gebruikt om iets mee te produceren. We gaan dus voor een circulaire economie. Niet eender welk bedrijf is toegelaten.”

De meeste bedrijven die gronden op BlueGate hebben gekocht, willen zich nog niet bekendmaken, omdat nog niet alle vergunningen binnen zijn. Twee bedrijven zijn wel al bekend. Touwenfabrikant Bexo zit er al een tijdje. Vanaf volgend jaar komt ook het Oost-Vlaamse bedrijf Montea naar BlueGate. “We hebben grond gekocht waarop we gebouwen gaan zetten die door andere bedrijven kunnen worden gehuurd”, zegt Jo De Wolf, algemeen directeur van Montea.

“De bedrijven die bij ons een gebouw huren, moeten ervoor zorgen dat pakjes die consumenten en bedrijven via het internet bestellen, met de vrachtwagen tot op BlueGate worden geleverd. Daarna moeten ze die pakjes vanuit BlueGate met een fiets, een elektrische auto of een ander milieuvriendelijk vervoersmiddel tot in de stad brengen. Zo zorgen we ervoor dat er minder vrachtwagens in de stad zijn.”

Montea mikt op de komst van drie à tien logistieke bedrijven (het precieze aantal hangt af van hoeveel plaats elk bedrijf op het terrein zal innemen), die vanaf de zomer van 2021 op BlueGate van start zullen gaan.

Op eerdere persontmoetingen werd verteld dat BlueGate tegen 2030 zo'n tweeduizend jobs zou creëren. “We gaan nu uit van drieduizend jobs”, zegt Peter Garré. “We hebben contracten getekend en voeren vergevorderde gesprekken met bedrijven uit de voeding-, kleding-, recyclage- en fairtrade­industrie om naar BlueGate te komen. Op basis van de gesprekken die we hebben, gaan we ervan uit dat we zo'n drieduizend jobs kunnen creëren. Dat is meer dan we eerst hadden verwacht. Sommige van die jobs worden net buiten BlueGate gecreëerd. Een kledingbedrijf dat naar het bedrijventerrein komt, zal bijvoorbeeld samenwerken met een bedrijf uit de sociale economie, dat zich net buiten BlueGate bevindt”, zegt Garré.

Antwerpse vis op BlueGate

Een van de opmerkelijke bedrijven die naar BlueGate komen, is een voedingsbedrijf dat Antwerpse vis wil kweken. “Dat zal gebeuren via aquaponie”, zegt Peter Garré. Aquaponie is een methode waarbij in een aquarium waterdieren worden gekweekt. De uitwerpselen van de dieren worden door bacteriën afgebroken tot nitraten en nitrieten, die als voedingsstof dienen voor het kweken van planten.

“Dat is ecologisch. De vis op het bord van de Antwerpenaren moet dan bijvoorbeeld niet meer uit de Noordzee komen, maar gewoon uit de stad”, zegt Peter Garré. “Op BlueGate zullen trouwens ook groenten worden gekweekt.”

De Antwerpse schepen van Economie Claude Marinower (Open Vld) huldigde donderdagmiddag op BlueGate ook een brug in die d'Herbouvillekaai verbindt met het bedrijventerrein. Vanaf maandag mogen auto's en fietsers over de brug rijden. Daardoor moeten bezoekers van BlueGate geen omweg meer maken om op het terrein te geraken.

Christof Willocx

 

Gazet van Antwerpen : Stad en Rand, 2019-09-27, pag. 20
https://www.gva.be/cnt/dmf20190926_04630257/bluegate-haalt-vrachtwagens-...

AttachmentSize
Image icon Blue gate.png743.68 KB

Tags: