Buurtverenigingen blijven sceptisch over overkapping Ring en richten ’t Schijnverbond op

kade rechteroever

Deurne - Enkele maanden geleden bereikten de verschillende betrokken partijen, waaronder de overheid en de actiegroepen een historisch akkoord om samen te werken aan een grootschalig plan om een nieuwe scheldeoeververbinding te realiseren en om de Ring te overkappen. Toch zijn er nog steeds mensen die sceptisch blijven. Daags voor de start van de Ringdagen lanceren enkele buurtverenigingen ’t Schijnverbond, waarmee ze eigen voorstellen willen lanceren om de leefbaarheid in de eigen buurt te verbeteren.

Morgen starten de Ringdagen. Dat zijn infodagen waarbij de zes overkappingsteams die werden geselecteerd de bewoners van de omliggende wijken te woord zullen staan. Er is veel optimisme rond het hele Ring- en overkappingsverhaal, maar enkele buurtverenigingen blijven sceptisch.

Ze willen dat de overheid en de intendant nog transparanter zijn over hun plannen. Ze hebben zich verenigd in‘t Schijnverbond en willen vooral vermijden dat bij de keuzes die zullen gemaakt worden, wijken tegen elkaar zouden worden uitgespeeld. Ze vragen ook dat er effectief gekozen wordt voor het Oosterweel Light-tracé, en ze willen dat niet alleen een vakjury, maar ook een panel van gewone Antwerpenaars de plannen evalueert. Maandag 4 september organiseerde het verbond een eerste wijkvergadering in Buurthuis Dinamo in Deurne-Noord. Hiervoor daagden een 60-tal buurtbewoners op.

“We willen als buren goed voorbereiden naar deze Ringdagen gaan”, zegt Frans Teuchies, één van de initiatiefnemers. “We willen alle informatie aan bod laten komen. Terwijl de Ringdagen ons allemaal zullen doen dromen over een prachtige toekomst met een overkapping, vinden we het belangrijk om onze buren objectief te informeren over het dossier. […] We vinden het belangrijk dat buurtbewoners een realistische kijk krijgen op het dossier. Geen valse beloftes, maar ook geen doemscenario’s. Geen schijnvertoning, gewoon de essentie.”

 

Gazet van Antwerpen, 2017-09-05

http://www.gva.be/cnt/dmf20170905_03054603/buurtverenigingen-blijven-sce...

Tags: