Eén auto kopen, drie plaatsen gratis

kade rechteroever

'Hoera voor de autobezitter, pech voor de autoloze'

 

Wist je dat er in onze maatschappij een legale manier bestaat om publiek domein te privatiseren, zomaar, zonder dat daar enige procedure voor nodig is?

De lezer die al één van mijn boeken ter hand nam, roept nu natuurlijk: ‘Door een auto te kopen!’ En hij (m/v) heeft nog gelijk ook. Om het autoregime niet in de soep te laten lopen, hebben we voor elke auto minstens drie parkeerplaatsen nodig. In de praktijk komt dat meestal neer op “één auto kopen, drie plaatsen gratis”. Want wat er ook beweerd wordt, parkeren is op de meeste plaatsen nog altijd gratis. We rekenen het tot de plicht van de overheid ervoor te zorgen dat we onze vierwieler altijd weggestouwd krijgen.

 

We rekenen het tot de plicht van de overheid ervoor te zorgen dat we onze vierwieler altijd weggestouwd krijgen.

 

Om te begrijpen dat dit niet helemaal onlogisch is, volstaat het om ‘onze vierwieler’  in de bovenstaande zin te vervangen door pakweg ‘ons salon’ of ‘ons bubbelbad’. Geen wonder dus dat deze gang van zaken niet altijd en overal even vanzelfsprekend werd en wordt gevonden. In het Zwitserse Graubunden bijvoorbeeld, hielden ze tot 1925 de auto tegen, precies om de privatisering van de publieke ruimte tegen te gaan. En in Japan moet je vandaag eerst bewijzen over een stalplaats beschikken om überhaupt een auto te mogen aanschaffen.

Maar bij ons is het dus anders. Hier schept autobezit vooral rechten, zelden plichten. In veel steden en gemeenten is het recht op autoruimte geofficialiseerd met de bewonerskaartregeling. Wie een auto heeft, krijgt een bewonerskaart. Meestal gratis, soms voor een habbekrats. Wie geen auto heeft, krijgt… niets. Het is één van de meest cassante voorbeelden van het Mattheüseffect, zo genoemd naar een vers in de parabel over de talenten: “Want wie heeft zal nog meer krijgen, en wel in overvloed, maar wie niets heeft, hem zal zelfs wat hij heeft nog worden ontnomen.”

Het recht op autoruimte wordt als een vanzelfsprekendheid genomen.

Tags: