“Groen besef is er, maar schiet in actie”

kade rechteroever

 

In één dag tijd heb ik in de media vier groene items gelezen. Dat was tien jaar geleden nog ondenkbaar. Zo heb ik geleerd dat de werken aan Oosterweel in februari effectief van start gaan. Eindelijk zijn we op weg naar minder files en naar schonere lucht. Ik lees ook dat er maatregelen zullen worden genomen om de veiligheid van fietsers te verbeteren en dat er nieuwe fietsostrades zullen worden aangelegd. Kers op de groene taart was het bericht over een fietser die de Waaslandtunnel had gekozen om aan de andere kant van de Schelde te geraken… Deze man gaf nog eens duidelijk aan hoe dringend het is om in actie te schieten.

Het groene besef is er wel, en toch blijft Vlaanderen een van de meest vervuilde gebieden ter wereld. Vergelijkbaar met steden als Shanghai en New York. Met andere woorden, er wordt veel gepalaverd, maar weinig concreets gedaan.

Antwerpen heeft zijn lage-emissiezone, Brussel volgt binnenkort. Prachtig, maar wel heel laat. In Duitsland hebben diverse steden al jaren een LEZ. Sinds 2011 worden dieselwagens met een roetfilter uitgerust, maar wat met de oudere wagens? Die komen Antwerpen niet meer in, maar rijden er wel fijntjes langs door. Waarom verplichten we niet alle dieselwagens een roetfilter te plaatsen, zodat er ook buiten die LEZ minder vuil de lucht ingaat?

Ik denk dat men nog altijd niet goed beseft hoeveel impact luchtverontreiniging op onze gezondheid heeft. Als je dertig jaar in Antwerpen woont, zien je longen eruit als iemand die tachtig pakjes per week rookt. Misschien dat dit de ogen opent?

Chris Goossens, sportarts - Kapellen

 

Gazet van Antwerpen, 2017-10-28/29, pag. 27

 

Tags: