Groen: ‘Volledige overkapping nog beter’

kade rechteroever

Toon de politiek dat ons draagvlak groot is, vraag om een echt overkappingsonderzoek, om een echte intendant, om een echt Ringland.

Teken de petitie

 

Wouter Van Besien, fractieleider van Groen in de Antwerpse gemeenteraad, vindt het een goede zaak dat het Antwerpse stadsbestuur ‘het overkappingsidee mee oppikt’. Maar Groen verkiest toch een volledige overkapping van de Ring. Maar door de geplande Oosterweelverbinding zal dat op een aantal cruciale plaatsen niet meer mogelijk zijn, zegt Van Besien.

 

Het Antwerpse stadsbestuur stelde vrijdag de resultaten van een nieuw overkappingsonderzoek voor. De conclusie luidt volgens de stad dat op relatief korte termijn al ‘strategische overkappingen’ mogelijk zijn op bepaalde locaties die al een grote impact kunnen hebben op de lokale leefbaarheid en die bovendien een meer grootschalige overkapping op langere termijn niet in de weg staan. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) spreekt van ‘een aanzet voor het snelste plan voor het overkappen van de Antwerpse ring dat momenteel te vinden is’.

Groen-fractieleider Van Besien is het daar niet mee eens. ‘Probleem is dat het stadsbestuur in een cirkelredenering verstrikt is geraakt. Ze willen eerst de Oosterweelverbinding aanleggen en dan overkappen waar het nog mogelijk is. Ze maken dus eerst de ring breder en ingewikkelder. Daardoor wordt die ring op cruciale plekken niet meer overkapbaar. Daarna willen ze stukken en beetjes overkappen. En ja, ook die stukjes en beetjes hebben een positief effect’, zegt Van Besien.

‘Eenvoudiger en logischer is dat de ring zo wordt heraangelegd dat een volledige overkapping kan. Je moet zelfs geen overkappingsstudie bestellen op te weten dat dit voor luchtkwaliteit en voor ruimtewinst nog veel beter is voor Antwerpen’, aldus de Groen-politicus.


Tags: