Nieuw meetsysteem in bus doet chauffeurs De Lijn Vlaams-Brabant ecologischer rijden

kade rechteroever

Op een jaar tijd: 70.000 liter minder diesel verbruikt, 4 procent minder brandstofverbruik en 179,3 ton minder CO2-uitstoot.   Een lijn om door te trekken!  

Sinds De Lijn Vlaams-Brabant in maart 2014 door middel van een toestel in bussen de rijstijl van haar circa duizend chauffeurs opvolgt, is het percentage chauffeurs met een goede ecoscore (kleiner dan 25 op een schaal van 0 tot 100) gestegen van 37 tot 53. Dat heeft Johan Van Looy, directeur van De Lijn Vlaams-Brabant, dinsdagmiddag in Leuven bekendgemaakt.

 

De ecoscore wordt onder meer bepaald door de snelheid waarmee de chauffeur optrekt of remt, of hij de motor afzet als de bus stilstaat en of hij defensief rijdt. Bij de beoordeling worden ook ongevallen en verkeersovertredingen in rekening gebracht. De Lijn beloont chauffeurs die het goed doen. Zo worden per stelplaats maandelijks prijzen uitgereikt. Voor anderen is extra coaching en/of bijscholing in de rijschool voorzien.

Van Looy benadrukte dinsdag dat een anticiperende en rustige rijstijl niets dan voordelen heeft. ‘Op een jaar tijd hebben we hierdoor circa 70.000 liter diesel minder verbruikt, een vermindering van het totale brandstofverbruik met 4 procent. Dit is niet alleen goed voor onze financiën, maar ook voor de CO2-uitstoot, die met 179,3 ton verminderde. Daarnaast verhoogt dergelijke rijstijl het reiscomfort zowel van reizigers als van chauffeurs en vermindert bovendien ook het risico op verkeersongevallen’, aldus Van Looy.

Bron: BELGA
de Standaard 12-05-2015
http://www.standaard.be/cnt/dmf20150512_01678017

Tags: