Zwijndrecht houdt volksraadpleging over overkapping E17

kade rechteroever

Gemeente organiseert in september referendum


 

Niet alleen Ademloos en StRaten-Generaal willen een nieuwe volksraadpleging organiseren. De gemeente Zwijndrecht bevraagt in september haar inwoners over de overkapping van de E17 op haar grondgebied.
 

“Wij pleiten ervoor om de E17 in Zwijndrecht ondergronds te maken”, legt burgemeester André Van de Vyver (Groen) uit. “Een studiebureau maakte al een perfect haalbaar ontwerp. Dat omvat het insleuven en overkappen van de snelweg op het stuk van Zwijndrecht tot aan het knooppunt Linkeroever.”
 

De E17 snijdt de gemeente Zwijndrecht doormidden, met de nodige lawaaihinder en fijn stof tot gevolg. “Het verkeer zal drukker worden naarmate de Waaslandhaven zich verder ontwikkelt en de Oosterweelverbinding zal de situatie nog erger maken”, beseft Van de Vyver. Daarom legt het gemeentebestuur dit alternatief plan op tafel.
 

“Het sluit naadloos aan bij het voorstel van Ringland. En de vrijgekomen open ruimte bovengronds biedt enorme mogelijkheden." De inwoners van Zwijndrecht mogen zich in september uitspreken over dit plan. “Wij plannen hierover een schriftelijke volksraadpleging in”, zegt de burgemeester.
 

“Indien de bevolking kiest voor ons voorstel, dan wordt dat de basis voor ons advies over de vergunningsaanvraag van de Oosterweelverbinding."
 

De Zwijndrechtse gemeenteraad keurde donderdag het voorstel voor een volksraadpleging goed, maar N-VA onthield zich. Al is de oppositiepartij niet gekant tegen het plan op zich. "De voordelen op het vlak van leefbaarheid, gezondheid en mobiliteit bij het ondergronds brengen van de E17 zijn zo groot dat een verantwoordelijk gemeentebestuur niet anders kan dan dit na te streven, zelfs als geen meerderheid van de bevolking dit zou steunen”, aldus Danny Van Hove, gemeenteraadslid voor N-VA.

 

(ilpr)
Gazet van Antwerpen 28-05-2016 pag. 15

Tags: