Moeilijker ademen door mooi weer

kade rechteroever

Hoge concentratie ozon maar ook vochtige lucht zorgt voor slechte luchtkwaliteit 

 


De ozonconcentratie lag het hoogst in het noorden van ons land.

 

Dat we ons met deze hitte wat slap en uitgeput voelen, ligt niet alleen aan de tropische temperaturen. De hoge ozonconcentratie zorgt voor longfunctievermindering en uitzonderlijk was er vrijdag ook een verhoogde concentratie fijn stof of ‘wintersmog’, hoe raar dat ook klinkt. at we ons hitte wat uitgeput niet allee tropische temper hoge ozonconcen voor longfunctievermindering en was er vrijdag oo verhoogde conce stof of ‘wintersm dat ook klinkt.
 

Wie vrijdagochtend tussen acht en negen buiten kwam, zag een fijne nevel hangen. Smog, maar niet veroorzaakt door de uitlaatgassen of uitstoot van de industrie. “Door het draaien van de wind werd vochtige zeelucht aangevoerd. Samen met de fotochemische processen in de atmosfeer die met het warme en zonnige weer samengaan, zorgde dat voor een tijdelijke piek van secundair fijn stof”, vertelt Olav Peeters van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel). “Primair fijn stof komt van uitlaatgassen van het verkeer, verwarming en de industrie, maar vrijdag ging het dus om secundair fijn stof. Normaal zien we dit vooral in de winter en daarom wordt dit type smog meestal wintersmog genoemd.”
 

De piek vond vrijdag plaats tussen 8 en 11u ’s morgens. “Over de hele dag gemeten, zullen de waarden nog meevallen. Die secundaire aerosolen, zoals we het ook wel noemen, zijn minder gevaarlijk dan primair fijn stof waar kankerverwekkende stoffen bij zitten. Maar toch kunnen mensen met ademhalingsproblemen er last van hebben”, zegt Olav Peeters.

 

OLAV PEETERS Ircel
“Het is uitzonderlijk dat de ozonwaarden nu zelfs om 20u ’s avonds nog zo hoog zijn.” 

 

 

ROELAND SAMSON Professor Uantwerpen
“Door de vervuiling die in de stad hangt, wordt ozon afgebroken en daarom zijn de concentraties er lager.”

 


 

Slap en vermoeid gevoel 

 

Bovendien voelt vochtige lucht altijd wat benauwder aan. Op vakantie in Spanje lijken die 34 graden heel wat beter te verdragen dan de 34 graden in België. “Met droog weer kun je je lichaam koelen door te zweten. In vochtige lucht gaat dat veel moeilijker”, weet professor Roeland Samson van UAntwerpen. Hij voelde zich zelf de afgelopen dagen ook wat slapper. “Dan zijn we al snel geneigd om dat aan de hoge temperaturen te wijten, maar het ligt ook aan de hoge ozonwaarden”, zegt Roeland Samson, die zich met het AIRbezen- project en Curieuzeneuzen eerder al bezighield met het meten van de luchtkwaliteit in Antwerpen.
 

“Ik hoor ook van andere mensen dat ze last hebben van hoofdpijn en een vermoeid gevoel. Die hoge ozonwaarden spelen niet alleen mensen met ademhalingsproblemen parten, ook andere mensen voelen het. ’s Morgens liggen de waarden laag, maar naarmate de hitte toeneemt, bouwt ook de hoeveelheid ozon op.”

 


 

 

Hoog in Schoten en Berendrecht 

 

Ozon wordt ook wel ‘zomersmog’ genoemd. Het is dus niet toevallig dat de ozonconcentratie met deze tropische temperaturen zo hoog ligt. Luchtverontreiniging in combinatie met warm en zonnig weer bevordert de vorming van ozon. Als er dan ook nog weinig wind is, kunnen de ozonconcentraties gevoelig oplopen.
 

“Vrijdagavond zijn tussen 17 en 20u overschrijdingen gemeten van de Europese informatiedrempel van 180 microgram per kubieke meter in Schoten, Berendrecht en Moerkerke”, weet Olav Peeters van Ircel. “Vooral in Vlaanderen vielen de hoge waarden op. Behalve bij die drie meetpunten was de concentratie ozon ook in de Kempen heel hoog.” Die 180 microgram is de Europese drempelwaarde waarbij de bevolking geïnformeerd moet worden.
 

 De alarmdrempel van 240 microgram per kubieke meter werd nergens overschreden.

 

Minder ozon in stad 

 

Terwijl wintersmog meestal vooral in de stad blijft hangen, waar uitlaatgassen en de industrie de grote boosdoeners zijn, liggen ozonwaarden hoger op het platteland dan in de stad. “Dat heeft ermee te maken dat ozon wordt afgebroken door stikstofmonoxide, dat door de vervuiling weer meer in de stad hangt. Ozonconcentraties zullen dus hoger liggen in Schoten dan in Borgerhout, voor klassiek primair fijn stof is dat andersom.”
 

Een andere factor is dat de ozonconcentratie zich in de loop van de dag opbouwt, en zich door de luchtstromen verplaatst. “Daardoor zijn de hoogste concentraties niet altijd te vinden op de plaats waar de vervuiling optreedt”, zegt Roeland Samson.
 

Ozonconcentraties van 150-210 microgram per kubieke meter zorgen voor 5 tot 10% longfunctievermindering. Het kan ook een branderig gevoel geven aan de luchtwegen, zorgt voor meer slijm, en kan leiden tot irritatie aan de ogen. “Gezonde mensen zullen vaker moeten ademen om evenveel zuurstof binnen te krijgen dan anders, ook al merken ze daar niet veel van”, zegt Olav Peeters. “Mensen met ademhalingsproblemen hebben er meer last van.”
 

Lagere waarden dit weekend 

 

Vandaag, zaterdag, zullen de ozonwaarden ook nog hoog zijn. Zodra het minder warm wordt of er wolken ontstaan, stijgen de waarden niet verder. En als het regent, gaan ze snel omlaag. Zondag zal de ozonconcentratie een stuk lager zijn door de koelere temperaturen en toenemende bewolking, en ook voor volgende week worden geen problemen verwacht. “Wie er echt last van heeft, kan het best terug naar binnen gaan”, adviseert Olav Peeters. “Zeker na de middag. Binnenshuis zijn de ozonwaarden meestal de helft minder dan buiten.”
 

www.irceline.be
 

MAAIKE FLOOR
Gazet van Antwerpen 27-08-2016 pag. 2

Tags: