Nachtwerk: bos in de haven

kade rechteroever

Stel je het volgende tafereel eens voor: het is avond, je gaapt en hebt slaap. Tijd om naar bed te gaan. Voordat je de gordijnen sluit, kijk je nog een keertje naar buiten. Terwijl de regen tegen het raam striemt, zie je een desolate en vooral kale vlakte voor je liggen. Een combinatie van graspollen en hondendrollen. Je kruipt lekker onder de wol en ontwaakt de volgende dag zo fris als een hoentje. Hup de gordijnen weer open en wat zie je? Een heel bos, dat in één nacht is verschenen. Toverwerk? Nee hoor. Echt gebeurd!

Als de boompjes een beetje doorgroeien, ziet het bos er al snel zo uit.

Jonge actievoerders
Ongeveer zestig jonge actievoerders plantten in de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 november jl. duizend bomen op een braakliggend terrein in de Antwerpse wijk het Eilandje. De duizend bomen konden ongemerkt worden geplant dankzij de bereidwillige medewerking van Franse truckers. De ‘camionneurs’ plaatsten hun vrachtwagen op zo’n manier, dat de guerrilla-gardeners hun gang konden gaan. De groene activisten werkten zich behoorlijk in het zweet. Na hun werkzaamheden roepen zij in de media iedereen op om overal ter wereld aan het vergroenen te gaan.


Eén van de jonge actievoerders in Antwerpen.

Mexicobos
Het door de jongeren geplante bos – dat ze tot Mexicobos hebben omgedoopt – kost precies negenhonderd euro. De bomen moeten, zo verklaarden de jongeren, hun CO2 -uitstoot compenseren. Met de actie willen de ‘groene guerrilla’s’ ook aantonen dat jongeren begaan zijn met het milieu en de leefomgeving, Volgens de actievoerders verdwijnt er in Vlaanderen elke dag anderhalf voetbalveld aan bos. Om deze kaalslag tegen te gaan zijn de berken, eiken, kastanjes en lijsterbessen in de grond gezet.

Een meter hoog
De boompjes van ongeveer een meter hoog zijn alle voorzien van kleine witte papiertjes. “Yes we can!” staat er op te lezen. En daar hebben die jongeren wel gelijk in. Wat er nu met het nieuwe bos gaat gebeuren, is de vraag. De stad Antwerpen – binnenkort de eigenaar van het lapje grond – heeft de jongeren in ieder geval al een compliment gegeven. Of de bomen mogen blijven staan, is niet zeker. Volgens het stadsbestuur worden ze niet gekapt, maar wordt samen met de jongeren bekeken hoe de toekomst van het nieuwe bos kan worden bepaald.
skrivadur 10-11-2010
http://skrivadur.wordpress.com/2010/11/10/nachtwerk-bos-in-de-haven/
 

Tags: