Nederlandse onderzoekers: meten fijnstof met smartphones is succes

kade rechteroever

Nederlandse onderzoekers claimen dat een experiment waarbij duizenden Nederlanders met een iPhone fijnstof hebben gemeten, succesvol is geweest; de data van de vrijwilligers zouden voldoende overeenkomen met andere beschikbare data.

 

De data van de iPhones vertonen een grote correlatie met die van onder meer satellietdata en meetapparatuur op de grond, op basis waarvan de onderzoekers de conclusie trekken dat het meten via smartphones met voldoende metingen nauwkeurig kan zijn.

Desondanks is het onderzoeksteam van de Universiteit Leiden, gezondheidsorgaan RIVM en weerinstituut KNMI er niet gerust op en willen de onderzoekers het experiment uitbreiden. Zo moet het benodigde opzetstukje aangepast worden voor de iPhone 5s voor een betere kalibratie van kleuren en zou het opzetstukje ook moeten passen op andere smartphones. Daarnaast willen de onderzoekers de data van smartphones exact naast die van een satelliet kunnen leggen door de metingen uit te voeren als de satelliet overvliegt. Bovendien moet het systeem ook werken op bewolkte dagen.

Het iSpex-experiment werkte door duizenden Nederlanders op bepaalde heldere dagen te vragen met de zon in de rug, met een opzetstukje voor de camera van hun iPhone, foto's te nemen van de lucht. Foto's met daarop een gedeelte van een gebouw of wolk zijn niet bruikbaar en zijn eruit gefilterd. Naast de hoeveelheid fijnstof wordt ook de grootte van de fijnstof bepaald, net als het materiaal waar het uit bestaat.

Via het speciale opzetstukje wordt de verstrooiing van het lichtspectrum gemeten: door fijnstof kan het spectrum van het zonlicht veranderen. Ook de polarisatie van het licht kan door fijnstof wijzigen, iets dat eveneens wordt geregistreerd. Door een aantal metingen te nemen onder verschillende hoeken kan er informatie worden vergaard over het fijnstofniveau in de lucht.

Arnoud Wokke
Tweakers.net 27-10-2014
http://tweakers.net/nieuws/99265/nederlandse-onderzoekers-meten-fijnstof-met-smartphones-is-succes.html

Tags: