Nooit zo veel verkeerscampagnes: toch 2.000 gewonden meer op onze wegen

kade rechteroever

Er zijn nog nooit zo veel verkeerscampagnes gevoerd als nu, de ene al choquerender dan de andere. Maar halen ze nog wel iets uit? Je zou gaan twijfelen, nu er volgens de jongste ongevallencijfers weer 2.000 gewonden meer zijn gevallen op de Belgische wegen. Het Belgisch Instituut voor Verkeers­veiligheid twijfelt niet. ‘We blijven geloven in de combinatie van nog meer controles én campagnes’, zegt woordvoerder Koen Peeters.

Het gaat weer de verkeerde kant op met de veiligheid op onze wegen, zo leren de ongevallencijfers van het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid voor de eerste helft van dit jaar.

In Vlaanderen vielen er 13 verkeersdoden meer dan in dezelfde periode vorige jaar. het aantal gewonden steeg met 1.129. Fietsers zijn meer dan ooit de zwakke weggebruiker, met een kwart meer letselongevallen. Het weekend is opnieuw een probleem. Het aantal weekenddoden steeg in heel België met 14.

Choqueren

Nieuwe verkeerscampagnes moeten choqueren. Voormalig staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet geloofde er heilig in, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) volgde. En dus kregen we beelden van een kind dat door de voorruit vliegt omdat het geen gordel draagt. Er was ook de snoeiharde campagne waarbij verstokte snelheidsduivels op hun eigen begrafenis werden uitgenodigd. En zo waren er nog wel meer campagnes waarbij het BIVV bewust mikte op het schokeffect.

Niet dat er lukraak wordt gechoqueerd. ‘Onze campagnes zijn gebaseerd op gedrags­studies’, zegt Koen Peeters van het BIVV. ‘We evalueren ze ook voortdurend. De ene campagne is trouwens al explicieter dan de andere. We beseffen ook wel dat je de mensen niet kan blijven choqueren. Dat effect ebt weg.’

Gazet van Antwerpen 18-09-2014
http://www.gva.be/cnt/dmf20140918_01274481/nooit-zo-veel-verkeerscampagnes-toch-2-000-gewonden-meer-op-onze-wegen

Tags: