Noordkasteel

kade rechteroever

 

  Noordkasteel voor en na !

Het was er weer volle bak afgelopen weekend. Zoals het er altijd volle bak is, als de zon haar gezicht laat zien in Antwerpen. Koppeltjes struinen er over de dijk, wind in de haren, als waren ze in Knokke. Sportievelingen lopen hen voorbij, verdwijnen tussen de bomen om rond de vijver hun conditie op te krikken. De enkele bankjes met zicht op de skyline zijn zoals altijd bezet. En het is nog maar februari. Laat de dagen nog wat lengen, de temperaturen nog iets de hoogte ingaan en je vindt ze er allemaal verzameld. De fietsers, de skaters, de wandelaars, de hondenuitlaters en de avonturiers die altijd wel te vinden zijn voor een frisse duik.

Maar ook de vrienden die er samenkomen, picknick en frisse pintjes in de rugzak, een gemoedelijke avond tegemoet. Of gezinnen met kinderen. Eigenlijk gewoon: de Antwerpenaars.

Want het is een hemels stukje stad, het Noordkasteel. Een niet-meer-zo-verborgen parel die je altijd weer met een goed gevoel huiswaarts doet keren. Mij toch alleszins. Want ook ik was zondag van de partij. En ik had chance. Want ik kon me op een van die bankjes neerploffen, wind in de haren, zon op m’n snoet. Genieten.

Het was toen dat ik me plots bedacht: stel dat dit stukje stadsparadijs plaats had moeten ruimen voor de bouw van de Oosterweelknoop, zoals dat oorspronkelijk gepland was. Het lijkt bijna onwezenlijk. Dat Café Le Tour niet meer onder haar vaste treurwilg zou worden opgebouwd bij aanvang van de Tour de France of dat er op Kamping Kontiki geen tentjes meer zouden kunnen worden opgezet tijdens warme zomerdagen.

Dat je daar niet meer zou kunnen aanschuiven voor een verse, belachelijk goedkope pizza. Ik had mijn hele zomerinvulling moeten aanpassen en was mijn draai sowieso helemaal kwijt geweest. Een gedachte die ik gelukkig snel kon wegvagen dankzij het werk van die vele Antwerpenaars die zo hard geijverd hebben voor het vrijwaren van mijn lievelingsstukje stad. Bij deze dus een dikke merci. Het eerste pintje dat ik hier open, is er een op jullie gezondheid.

Elien Van Wynsberghe


Gazet  van Antwerpen - Metropool Stad, 2019-02-19, pag. 16

Tags: