NOORDKASTEEL "Verborgen parel in Antwerpen"

kade rechteroever

Dit prachtige stukje Antwerpen wordt bedreigd door de Oosterweelverbinding, het Oosterweelknooppunt van het BAM-tracé laat weinig over van recreatiezone naast het Eilandje:

Kijk daarom waar je

Nu zondag wordt er bovendien opnieuw zwerfvuil geruimd. Er wordt op 28/8 zoals steeds verzameld aan de zeilclub, en we ruimen zwerfvuil van 14u - 16u. Iedereen is van harte welkom.
https://www.facebook.com/groups/1456043271380854/?fref=ts 

 

 

Antwerpenaars zoeken verkoeling aan Noordkasteel


“Verborgen parel in Antwerpen”

 

 

Zwemmen en zonnen in openlucht zorgt voor echte vakantiesfeer 

 

Tarzan spelen in het water, opstaan met vers gebakken brood en zwemmen in een verboden zone voor het oog van de scheepvaartpolitie. De buurt van het Noordkasteel in Antwerpen is deze week een klein zomerparadijs.
 

 Dinsdag liepen de temperaturen in Antwerpen op tot 25 graden Celsius. Vandaag en in de komende dagen gaan we vlotjes over de 30 graden. Dromen van verre vakantieoorden is niet nodig, want Antwerpen heeft een klein, maar eerder geheim, vakantieparadijs. “Ik ben een echte Antwerpse, maar heb de buurt rond het Noordkasteel pas vorig jaar per toeval tijdens een fietstocht ontdekt”, zegt Dagmar Renders (35). “Mijn grootmoeder vertelde dat ze nog in de zwemvijver van het Noordkasteel heeft gezwommen. Ik kon me daar weinig bij voorstellen.
 

Maar deze zomer heb ik het zelf al drie keer gedaan. Een hele dag zonnen, zwemmen, picknicken en gezellig keuvelen met een vriendin. Deze buurt is een verbogen parel in de stad. En we leren hier veel nieuwe mensen kennen. De twee onbekende mannen die naast ons aan het zonnen waren, vroegen of ze onze zwembanden eens mochten lenen. Ze gibberen van plezier”, lacht Dagmar Renders.


 

Zwemmen verboden 


Twee mannen genieten van het water in hun geleende zwembanden. FOTO JORIS HERREGODS

 

Ook Swa Van Damme (31) en Anouch Van den Block (25) hebben de vijver rond het kasteel, die vlak aan de Hogere Zeevaartschool ligt, ontdekt. “We werken ’s nachts in de horeca, en kunnen overdag dus komen zonnen in ’t stad”, zeggen ze. “Zwemmen is hier verboden. Gelukkig knijpt de politie een oogje dicht. De scheepvaartpolitie rijdt soms traag voorbij, maar uitstappen om een boete te geven doet ze niet. Er zijn hier tientallen mensen. Het zou nogal druk worden als de agenten iedereen een boete moeten geven”, lacht het duo.
 

De vijver trekt ook veel kinderen aan. De mama’s van Aline, Ilke en Sanne ontdekten de buurt zoals veel anderen toevallig tijdens een fietstocht. De drie meisjes nemen een touw vast en zwieren zich als echte Tarzans het water in. “Het is hier heel tof. Net als op vakantie”, zegt Aline.
 

 

Frisse drankjes

 

Bij een echte vakantiedag hoort natuurlijk ook een frisse portie drank. De vzw Convoi Exceptionnel serveert in bar Café Le Tour nog tot 17 september drankjes aan het water. “Mijn zelfgemaakte vlierbessenwijn en gemberdrank zijn een succes”, zegt barman Thierry Lavender (47). “We baten hier ook Camping Kontiki uit. De kampeerders zijn vooral Antwerpenaren die eens een nachtje niet in hun eigen comfortabele bed willen overnachten.”
 

Dominique Delcambe (28) en haar zoontje Alexander (4) sliepen de voorbije nacht op Camping Kontiki. “Wij wonen in Berchem, maar ik wil mijn zoon eens een andere ervaring aanbieden”, zegt Dominique Delcambe. “Alexander kan hier spelen in de natuur en in het water. Bovendien is alles op deze camping ecologisch, en bakken ze hier elke dag vers brood en verse pizza’s.  De vakantiesfeer is fantastisch.”
 

CHRISTOF WILLOCX
Gazet van Antwerpen 24-08-2016 pag. 6

Tags: