"Ontbrekende schakels in wegennet aan huidig tempo pas klaar in 2070"

kade rechteroever

Als er voortgewerkt wordt aan het huidige tempo, dan zullen alle missing links in het Belgische wegennet pas tegen 2070 volledig klaar zijn. Dat zegt mobiliteitsorganisatie Touring op basis van onderzoek van de Road Federation Belgium. Van de 211 missing links zijn er tussen 2002 -toen het grootste deel gedetecteerd werd- en 2014 nog maar 37 ingevuld.

Volgens Touring werden er 37 schakels volledig uitgevoerd, 32 gedeeltelijk en 12 van de lijst gehaald wegens overbodig of niet haalbaar.

"Er is dus nog heel wat werk aan de winkel", zegt Touring. "In Brussel gaat het om 16 verbindingen, in Vlaanderen om 63 en in Wallonië om 83. Touring wijst erop dat het daarbij niet alleen gaat om uitbreidingen of aanleg van nieuwe wegen.

Budgettaire omstandigheden

"Het gaat om specifieke ingrepen en dus meestal om de optimalisering van bestaande trajecten, zodat er een vlottere verkeersafwikkeling is, minder sluipverkeer naar woonwijken uitwijkt en minder files blijven aanslepen", klinkt het. Typisch voorbeeld daarbij is volgens Touring de A12 tussen Antwerpen en Brussel, "die, eens omgevormd tot een volwaardige autosnelweg zonder verkeerslichten, voor een veel vlottere doorstroming kan zorgen".

Touring zegt te beseffen dat het in de huidige budgettaire omstandigheden onmogelijk is om veel missing links te realiseren. "Daarom vragen we om de verschillende projecten te onderzoeken en te evalueren op hun dringendheid, haalbaarheid en kostprijs."

Volgens de mobiliteitsorganisatie moet er in de eerste plaats werk gemaakt worden van de ontbrekende schakels in de buurt van onze grote steden en waar de fileproblemen het grootst zijn.

Eén - 04-04-2015
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/1.2293315

Tags: