Ook in Boom, Gent en Gentbrugge willen ze een dak op de wegen

kade rechteroever

Overkappen is in. Na de pleidooien voor de Antwerpse ring ziet men in Boom, Gent en Gentbrugge ook wel heil in een dak op hun wegen. .
 
Niet alleen de ring rond Antwerpen bedreigt de volksgezondheid, stelde columniste Els De Pauw zopas in een opiniestuk in De Morgen. "Boven de huizen in Gentbrugge (waar De Pauw woont, KVDP) razen al veertig jaar elke dag duizenden auto's en vrachtwagens met containers voorbij, over een affreus viaduct dat vreemd genoeg parallel loopt met de R4 (...) De gewraakte brug is niet meer van deze tijd. Laat dat betonnen gedrocht toch tegen de vlakte gaan. Leid het verkeer in een diepe tunnel, zuiver de lucht."

Ook op andere plekken weerklinken nu oproepen tot overkapping of ondertunneling. In Boom bijvoorbeeld, waar de bekende A12 ligt. De Boomse actiegroep Gezond Is Anders (GIA) heeft alle huisartsen in Boom aangeschreven om het manifest van een groep Antwerpse artsen te ondersteunen. "Wat in Antwerpen kan, moet ook in Boom", klinkt het. GIA zou al enkele jaren pleiten voor een overkapping van de sleuf van de A12. Omdat het voor minder fijn stof, minder geluidshinder en extra plaats zou zorgen.

Oude dokken
In Gent zijn bewoners aan de oude dokken dan weer gestart met een petitie voor een studie over een mogelijke tunnel onder het Handelsdok in plaats van de geplande Vera Paz brug. "Nu zijn we nog maar met een twintigtal bewoners, maar er zijn hier plannen voor 1.500 woningen", zegt mede-initiatiefnemer Jacob D'Hollander van vzw Jonge Dokken. "We willen weten of er geen gezonder en beter alternatief is voor die brug. Daarom onze vraag voor een studie. Er is wel gezegd dat er bij het bouwen van de brug rekening zal worden gehouden met geluidsoverlast, maar de ingrepen die daarvoor nodig zijn, zullen dan weer gevolgen hebben voor het uitzicht."

Vraag is of de bevoegde overheden ook oor hebben naar de overkappingen. Het kabinet van Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) heeft alvast laten weten dat het Agentschap Wegen en Verkeer onderzoekt of een overkapping van de A12 praktisch haalbaar is. "De enige mogelijkheid om een overkapping te realiseren is door een pijlerwand in het midden van de sleuf A12 te plaatsen", klinkt het. "Daarnaast worden er nog een aantal andere technische aspecten onderzocht." .
 
Kim Van De Perre
de Morgen 09-05-2014
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1881365/2014/05/09/Ook-in-Boom-Gent-en-Gentbrugge-willen-ze-een-dak-op-de-wegen.dhtml

Tags: