Opnieuw bedrijvigheid op gevangenissite Melsele

kade rechteroever

Werkzaamheden starten na aankomst werfketen

Op de gevangenissite valt voor het eerst sinds lang bedrijvigheid te noteren.

De eerste werfketen zijn aangekomen en de voorbereidende werkzaamheden gaan van start.

De start van de bouw van de gevangenis aan de Schaarbeekstraat in Melsele stond midden oktober 2011 gepland.

Omdat een milieuvergunning ontbrak en verschillende actiecomités juridische procedures aanspanden, liep het project heel wat vertraging op. Nu de milieuvergunning in orde is en de rechtbank van Dendermonde een klacht tegen de vergunning afwees, kan de bouw van de gevangenis van start gaan. Het consortium BAM PPP, dat instaat voor het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van het penitentiair complex, kreeg groen licht om de activiteiten op de site opnieuw aan te vatten. De eerste werfketen zijn intussen aangekomen en de voorbereidende werkzaamheden, waaronder het plaatsen van pompen om het terrein droog te leggen, ontplooien zich de komende dagen en weken. De eerste steen wordt midden april gelegd.

De gevangenis zou midden 2013 beschikbaar moeten zijn. Of deze deadline haalbaar is door de opgelopen vertraging, moet nog blijken.

Watergracht

Het complex, dat plaats moet bieden aan driehonderd gedetineerden, draagt de naam 'Poort van Beveren' en wordt opgetrokken op een terrein van meer dan twaalf hectare. Het gebouw bestaat uit vier afzonderlijke delen: een stervormig cellencomplex met vier vleugels rond een centrale toezichtskern, een inkomgebouw, een dienstengebouw met onder meer een sportzaal en een nationaal transfercomplex en een logistiek gebouw.

Een muur van zes meter hoog vormt de buitenperimeter. Rond de gevangenis wordt een watergracht aangelegd en een ruime groenzone. Het eerste deel van de Schaarbeekstraat is bereikbaar via de Kruibekesteenweg en Heirbaan en eindigt ter hoogte van het viaduct aan de Biestraat.

De straatnaam wordt gewijzigd tot Heirbaan, waardoor deze verlengd wordt. Het tweede deel, de kmo-zone en de gevangenis, is bereikbaar via de Krijgsbaan.

STEVEN TINDEMANS
Gazet van Antwerpen Waasland 29-03-2012 pag. 18

Tags: