Opwarming gaat onverminderd door

kade rechteroever

Als je lang genoeg zoekt, vind je altijd statistiek die je mening onderbouwt. Ook scheikundige en statisticus Frans Dijkstra maakt zich schuldig aan selectief winkelen in een berg getallen om te betogen dat de opwarming in Nederland en wereldwijd niet doorzet (O&D, 4 november). Daarvoor bekijkt hij willekeurig gekozen korte periodes (temperatuur in Nederland tussen 1997 en 2014) en willekeurige criteria voor een warme dag (warmer dan 23 graden in oktober).

 

 Najib Nafid000

Dit verdoezelt dat Nederland opwarmt, net als de rest van de aarde. Dat gaat met horten en stoten, omdat de temperatuur van jaar tot jaar varieert. Lokaal (Nederland) zijn die schommelingen ook nog eens veel groter dan mondiaal. Kijken naar korte periodes van 18 jaar in een klein land, zoals Dijkstra doet, heeft daarom geen zin. Beweren dat de temperatuur sinds 2003 weer daalt, is al helemaal volstrekte onzin.

Wereldwijd waren de afgelopen 30 jaar met afstand de warmste in de afgelopen anderhalve eeuw. De opwarming is de laatste jaren onverminderd doorgegaan: 90 procent van alle extra warmte die broeikasgassen vasthouden, verdwijnt in de oceaan. De toename van al die warmte is helemaal niet gestopt sinds 1997.

Ten slotte betwist Dijkstra mijn uitleg in het NOS Journaal van 18 oktober dat de kans op extreem warme dagen groeit in een opwarmend klimaat. Een basisles in statistiek. Bijgaande grafiek laat mooi zien dat het aantal warmterecords in Nederland al tientallen jaren een stuk groter is dan het aantal kouderecords. Precies in lijn met de waarneming dat Nederland al ruim een eeuw lang warmer wordt, hoe graag je met statistisch knutselen ook het tegendeel wilt aantonen.

 

Peter Kuipers Munneke, weerman NOS en poolonderzoeker Universiteit Utrecht
de Volkskrant 07-11-2014
http://www.volkskrant.nl/opinie/opwarming-gaat-onverminderd-door~a3784401/

Tags: