Parkeertoren voor 420 auto’s aan Noordersingel

kade rechteroever

Het politiegebouw wordt afgebroken voor een nieuw containerpark en parkeertoren. FOTO DIRK KERSTENS

 

Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel investeert vijf miljoen euro in gebouw 

Aan de Noordersingel in Borgerhout komt tegen eind 2016 of begin 2017 een parkeertoren voor 420 wagens. De parking wordt gebouwd door de BAM en kost vijf miljoen euro.
 

De parkeertoren is een uitloper van de voorbereidende werken aan de Oosterweelverbinding. Het huidige containerpark op de Noordersingel moet plaats maken voor de op- en afritten van de Ring. Door de werf moet een aantal parkeerplaatsen verdwijnen. Ook het parkeerterrein Ten Eekhove tussen de afrit aan de Ring en de Ten Eekhovelei gaat weg. De Beheersmaatschappij Antwerpen Mobiel (BAM) is verplicht om deze parkeerplekken te compenseren. Dat zal gebeuren op de plek waar nu het gebouw van de technische dienst van de Antwerpse politie staat, naast het containerpark.

“Het politiegebouw wordt afgebroken”, zegt Antwerps mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA). “Op dit perceel komt een volledig nieuw en modern containerpark. Daarnaast is er nog plek voor een parkeertoren voor minimaal 420 wagens. De werken aan Oosterweel boden ons deze opportuniteit om extra parkeergelegenheid te creëren daar in de wijk. Het ligt nog niet vast hoe hoog dit gebouw zal zijn. Dat hangt af van de ontwerper. De parkeertoren wordt niet alleen gebruikt door de werknemers van de bedrijven aan de Singel, maar ook door de bezoekers aan de Lotto Arena, het Sportpaleis en bij evenementen op Spoor Oost, zoals bijvoorbeeld de Sinksenfoor. Deze parking zal betalend zijn.”

KOEN KENNIS Mobiliteitsschepen
“De werken aan Oosterweel boden ons deze opportuniteit om extra parkeergelegenheid te creëren.”

Spoor Oost 

De komst van de parkeertoren met 420 parkeerplaatsen gaat in eerste instantie geen effect hebben het aantal parkeerplaatsen aan Spoor Oost. Tot 2017 wordt het evenementparkeren voor het Sportpaleis en de Lotto Arena daar gelimiteerd tot 1500 wagens. Na 2017 stijgt het aantal parkeerplaatsen naar 2300. Dit zal volgens het stadsbestuur slechts op een beperkt aantal dagen noodzakelijk zijn. "Onze plannen voor de aanleg van Spoor Oost wijzigen niet met het vooruitzicht van deze parkeertoren”, zegt Rob Van de Velde (N-VA), schepen van Stadsontwikkeling. “We gaan wel jaarlijks evalueren. Als blijkt dat door het parkeergebouw er minder parkeerplaatsen nodig zijn op Spoor Oost, dan kunnen we ingrijpen.”

Niet alleen aan de Noordersingel zal op termijn een parkeertoren verschijnen. Binnen het mobiliteitsbeleid van Antwerpen wordt ingezet op park&rides aan de rand van de stad. Automobilisten zouden hun wagens veilig en comfortabel kunnen achterlaten in een parkeertoren voor ze op de tram stappen. Plannen voor zulke gebouwen zijn er voor onder meer Linkeroever en de Havanasite op Luchtbal.

SACHA VAN WIELE
Gazet van Antwerpen 23-10-2015 pag. 15
http://www.gva.be/cnt/dmf20151022_01933858/parkeertoren-voor-420-auto-s-aan-noordersingel

Tags: