Planning in actie: de rol van cijfers in het Uplace-debat

kade rechteroever

Kobe Boussauw & Dirk Lauwers

Abstract

In februari 2015 bereikte de controverse rond het geplande Uplace-winkelcomplex in Machelen ongekende hoogten. Tegenstanders van het project wonnen langzaam terrein, aangevoerd door de oppositie in het Vlaams Parlement, die zich steeds hardnekkig er in het dossier vastbeet. Niemand werd gespaard: studiebureaus, academici en al dan niet voormalige ministers moesten het ontgelden.

 

Fantastische inkijk in de planningspraktijk en gebruik van modellen in België! Ongelofelijk, maar waar. Lezen dus! https://t.co/MqZs5VLh7n

— Cycling Professor (@fietsprofessor) 21 mei 2015

 

Wat opmerkelijk is aan dit debat, is dat het in belangrijke mate door cijfers is gestuurd. De auteurs van deze bijdrage speelden daar een eigen rol in, door te stellen dat de manier waarop er over het verwachte aandeel openbaar-vervoergebruikers gecommuniceerd werd de waarheid geweld aandeed. Dat we tegenwind konden verwachten, stond in de sterren geschreven. Maar het spel werd wel erg hard gespeeld.

Op allerlei publieke fora werd onder vakgenoten over de empirische onderbouwing en de gebruikte methodologie gediscussieerd. Politici hadden het dan weer over de integriteit en betrouwbaarheid van de experten en de procedures, terwijl het publieke debat zich concentreerde rond de wenselijkheid van het project en de geloofwaardigheid van de op cijfers gesteunde besluitvorming.

We maken in deze paper een beknopte reconstructie en zien parallellen met het werk van Flyvbjerg (Rationality and Power: Democracy in Practice), Taleb (The Black Swan), en Forester (Planning in the Face of Power).

Stellingen:
•Het gebruik van verkeersmodellen houdt het gevaar in dat een deel van de democratische doelstellingen van ruimtelijke planningsprocessen omzeild wordt.
•Planners kunnen slechts succesvol zijn in hun vak als ze zelf geëngageerd zijn en kritische vragen durven stellen, ook in een klimaat van serieuze politieke druk en ook binnen een bureaucratische context.
•Meer nog dan alle studies en tegenstudies heeft het ‘interview met de ambtenaar die Uplace goedkeurde’ op Youtube de problemen met het dossier in kwestie zichtbaar gemaakt bij het brede publiek.


Planning in actie: de rol van cijfers in het Uplace-debat (pdf)

22-05-2015
https://www.dropbox.com/s/2t7fcjeq1alfcnn/Plandag_2015_Boussauw_Lauwers_20150414.pdf

Tags: